Izvor: Radio 021, 06.Jul.2020, 20:27

Panić: Brojem obolelih i preminulih od korone se očigledno manipuliše

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić kazao je Utisku nedelje TV Nova S da smatra da se podacima o broju obolelih i preminulih od COVID-19 "očigledno manipuliše", ali da organizacija koju predvodi trenutno ne može da te navode potvrdi.

On je, gostujući u Utisku nedelje, dodao da se "plaši da li će zdravstveni sistem izdržati" sledeći talas epidemije koronavirusa koji se očekuje u septembru.

"(Sindikat lekara i farmaceuta) odavno pisanim putem upozoravao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da će se ovo desiti. Nažalost, epidemija je u potpunosti ogolila sve ono o čemu smo pričali. Ono što nas sada brine jeste što se podacima manipuliše i kako ćemo dočekati jesen", rekao je Panić.

Naveo je da je zbog ovakvih ocena sindikat kojim predsedava "odavno trn u oku Ministarstva zdravlja i ove vlasti", kao i zbog "insistiranja na poštovanju primeni 80 odsto (relevantnih) zakona".

"Ne tražimo da se poštuje 100 odsto zakona, nego samo 80 odsto... Problem u Srbiji je što se odavno (u zdravstvu) radi na usmeno, bez rešenja, na primer kada kolege treba da se upute u druge gradova gde je situacija kritična... Zdravstveni sistem je zanemarivan i služi za potkusurivanje, a sve što je doneto od pravnih akata (koji treba da uredi zdravstvo) u poslednjih sedam godina se ili ne primenjuje ili je u sukobu sa drugim propisima", kaže Panić.

Rekao je i da "osnovano sumnja" u to ko je napravio informacioni sistem za praćenje broja novozaraženih i umrlih od COVID-19 i da li on funkcioniše kako treba, a naveo je i da je "brat (zamenice direktora Intituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darije) Kisić Tepavčević dobio "milione za formiranje tog sistema".

Na pitanje zašto se pravio novi informacioni sistem kada već postoji sistem za praćenje stanja u zdravstvu, Panić navodi da su mnoge funkcije postojećeg sistema za praćenje COVID-19 upitni, odnosno da nije poznato da li u njega ulaze PCR, serološki i kontrolni testovi.

"Kada (u sistemu) brojite ručno broj obolelih, dobijate broj veći od onog (koji se saopštava)... Upada u oči i grafikon (napravlje na osnovu tih podataka), koji je jedini kontra svih u Evropi i svetu inače", dodaje Panić.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.