Pančevo: U Domu zdravlja ostaće samo tri ginekologa

Izvor: Radio 021, 22.Jun.2018, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: U Domu zdravlja ostaće samo tri ginekologa

Sve žene sa teritorije Grada Pančeva i okolnih mesta, leči samo četvoro zaposlenih ginekologa u Domu zdravlja.

Portal 013.info.rs navodi da je zabrinjavajuća činjenica da će se ovaj broj dodatno smanjiti u periodu od nepune dve nedelje, s obzirom na to da će još jedan lekar prestati da radi u pomenutoj ustanovi. Manjak specijalista u Službi za zdravstvenu zaštitu žena, veliki je problem s kojim se susreću kako pacijentkinje, tako i zaposleni. U Srbiji je trenutno samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << jedan ginekolog na birou.

Dr Stojan Višekruna, direktor Doma zdravlja, u razgovoru za pančevački portal najpre je istakao kako je neophodno da građanke imaju što više razumevanja. - Broj ginekologa se konstantno smanjuje. Imamo dve doktorke koje su na specijalizaciji, jedna će završiti krajem godine, a druga je trudna, možda posle dobije još jedno dete, tako da sigurno naredne četiri godine neće doći na posao. Ja takođe radim, aktivan sam, ne mogu nikoga da zamenim, ali mogu da im pomognem, izjavio je Višekruna.

On je dodao kako je u odnosu na broj stanovnika u Pančevu, predviđeno da u Domu zdravlja radi osam ginekologa, a uskoro će ih biti samo tri. S druge strane, kao olakšavajuću okolnost i primer izuzetno dobre prakse, dr Višekruna je naveo program odlazaka ginekologa u ambulante po naseljenim mestima, i to s ciljem da se prevaziđe fizička udaljenost i smanji broj pacijentkinja koje bi morale da dođu u Dom zdravlja na pregled. - Takođe, mi pružamo usluge koje ne postoje u celoj Evropi. Na prvom mestu, ginekolog se ne nalazi u primarnoj zaštiti, a bavimo se i kolposkopijom koja se praktično nigde ne radi, naglasio je on.

Odgovarajući na pitanje da li su velike gužve u čekaonicama, direktor DZ-a je naglasio da je potrebno videti koliki su redovi u drugim zemljama Evrope, to jest, da je gotovo svuda slična situacija. Prema njegovim rečima, dodatno opterećenje predstavlja i to što ženama koje se leče ili vode trudnoću u privatnim ordinacijama, doktori tamo ne mogu ispisati doznake, a u Domu zdravlja to često ne može biti odmah urađeno, a kako kaže, i nije toliko hitno.

Autor: 013info.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.