Izvor: Radio 021, 17.Feb.2020, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Trg dobija naziv po generalu Vasiliju Filipoviču Margelovu

Na inicijativu ruske strane započeta je procedura da se trg u Pančevu nazove po generalu Vasiliju Filipoviču Margelovu, naveo je nedavno ministar za rad Zoran Đorđević.

To je rečeno prilikom susreta Đorđevića i ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka pre četiri dana.

Margelov je u Drugom svetskom ratu komandovao jedinicima 49. gardijske streljačke divizije Crvene armije koje su krajem 1944. godine oslobodile Pančevo i Južni Banat. On je, kako se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u stručnoj literaturi, bio najomiljeniji i najpoznatiji ruski vojskovođa dvadesetog veka, poznat po nadimku "čika Vanja".

U periodu posle Drugog svetskog rata osnovao je vazdušno-desantne snage VDV - elitni rod sovjetske vojske, svojevrsno jedinstven u svetu na koje su se potom ugledale armije svih značajnih država. Bio je general armije, heroj Sovjetskog saveza, a preminuo je u 1990. godine u Moskvi.

Njegova sposobnost, u Drugom svetskom ratu dolazi do izražaja od prvih sukoba - od operacije odbrane Lenjingrada 1941. godine, pa sve do oslobođenja Rumunije, Jugoslavije 1944. godine i završnih operacija rata 1945. godine.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.