PORTISHEAD STIŽU NA EXIT!

Izvor: PartyClips.net, 21.Jan.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PORTISHEAD STIŽU NA EXIT!

Legende trip-hopa, predvođeni pionirom ovog muzičkog žanra, Džefom Barouom i Bet Gibons, pevačicom čiji prepoznatljivi glas se uklesao u muzičke temelje čitavih generacija, bristolski Portishead ovog leta nastupa pred publikom Exit Festivala u Novom Sadu.

Bend iz Bristola oformljen početkom devedesetih, Portishead, nazvan po gradiću iz kog je potekao producent i multiinstrumentalista Džef Barou, već prvim albumom Dummy iz 1994. godine, napravio je otklon od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blogovi << dominantnog ostrvskog brit-pop zvuka tog doba, uz hit singlove Glory Box i Sour Times. Neodoljivo setni, a opet očaravajući glas Bet Gibons, uz neprocenjivi doprinos gitariste Adrijana Atlija iscrtavao je estetiku toliko različitu od svega trendovskog. Album je potpuno neočekivano ostvario ogroman komercijalni uspeh, praćen pohvalama publike i kritičara, a iduće godine osvaja i prestižnu Mercury muzičku nagradu.
Singlom All Mine tri godine kasnije, 1997. najavljuju i novi album, Portishead, a posle obljavljivanja live albuma snimljenog sa Njujorškom filharmonijom iduće godine, povlače se u hibernaciju koja je trajala sve do 2008. godine.
Malo kom bendu pode za rukom da posle deset godina objavi povratnički album koji će zavoleti i kritika i publika. Portishead je u aprilu 2008. objavio treći album jednostavno nazvan Third („treći“), najavljen singlom Machine Gun. Mešajući različite estetske pravce, uz elektro, džez i garažne uplive, iako različita od prethodnih ploča, Third nanovo bendu donosi simpatije javnosti, uz visoke ocene svih eminentnijih muzičkih medija. Magazin NME daje albumu 9/10,  trendseterski Pitchfork ga proglašava jednim od najboljih albuma godine, a Tom Jork ga naziva „prelepim“ i „njihovim najboljim albumom u karijeri“.

Decembra 2009. godine na Međunarodni dan ljudskih prava Portishead objavljuje pesmu Chase The Tear, dostupnu na njihovom sajtu, u cilju skupljanja novca za organizaciju Amnesty International.
Nakon Trikijevog nastupa na Exit Festivalu 2003. godine i nakon velikog koncerta Massive Attack održanom prošle godine u Beogradu, još jedino Portishead preostaje da publika u Srbiji zaokruži sveto trojstvo trip-hopa, muzičkog žanra čija melanholija je na Balkanu devedesetih možda isuviše dobro prepoznata i shvaćena i čija estetika ne prestaje da dotiče ni nove generacije, barem one pripadnike malo osetljivije na sadržaje izvan mejnstrim hiperprodukcije i uniformne muzičke ponude.
Exit će se po dvanaesti put, od 7. do 10. jula, održati na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Ove godine festival očekuje i svog dvomilionitog posetioca.
Od danas počinje prodaja ulaznica za dvanaesti Exit festival za srednjoškolce, po promotivnoj ceni od 4990 dinara i za studente, po promotivnoj ceni od 5990 dinara. Od 21. januara počinje i prodaja na rate, a posetioci koji budu zainteresovani da na ovaj način dođu do svojih ulaznica moći će da ih kupe po ceni od 7990 dinara.
Na ovaj način srednjoškolcima i studentima će biti omogućeno da kupe ulaznicu za Exit sa popustom od 55%, odnosno 45% u odnosu na redovnu cenu ulaznice koja će iznostiti 10990 dinara. Svaki kupac ima pravo da kupi jednu ulaznicu koja će biti personalizovana i kupovaće se online preko sajta www.gigstix.com ili lično u Gigstix prodavnici u novosadskom Pariskom magazinu. Ubrzo će biti otvorena i mesta za fizičku prodaju u Beogradu. Pri kupovini promotivnih ulaznica za srednjoškolce preko gigstix sajta, potrebno je aploadovati fotografiju, kao i skenirane đačku knjižicu i lični dokument sa fotografijom (ličnu kartu, pasoš ili preplatnu autobusku kartu). Studentima su pored fotografije potrebni skenirani prva strana indeksa i ličnog dokumenta s fotografijom. Za ličnu kupovinu potrebne su fotokopije navedenih dokumenata, dok će kupci biti fotografisani na licu mesta.
Ulaznice će biti personalizovane, sa imenom, prezimenom i fotografijom kupca i neće biti prenosive na druge osobe. Svaki kupac dobija vaučer sa kojim će moći da podigne svoju narukvicu neposredno pred Exit festival. Sve detaljne informacije o prodaji i preuzimanju ulaznica za srednjoškolce i studente mogu se pronaći na Exitfest.org i Gigstix.com.
Prodajom na rate putem Gigstixa, jedna osoba može kupiti do četiri ulaznice na tri, četiri, pet ili šest mesečnih rata, po ceni ulaznice od 7990 dinara, uz važeću ličnu kartu. Ulaznica se preuzima nakon što se isplati poslednja rata. Više informacija o prodaji ulaznica za Exit na rate mogu se dobiti putem mejla prodajanarate@gigstix.com ili putem telefona 021 472 4816, kao i na sajtovima Exitfest.org i Gigstix.com.
Ulaznice za dvanaesti Exit festival koji će se održati od 7. do 10. jula nalaze se u redovnoj prodaji po promotivnoj ceni od 6990 dinara i mogu se kupiti putem Internet sajta Gigstix.com, a broj ovih ulaznica je ograničen. Redovna cena ulaznica iznosiće 10990 dinara.

Nastavak na PartyClips.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PartyClips.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PartyClips.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.