Izvor: Radio 021, 09.Avg.2019, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS: Trgovina ključna za razvoj srpske privrede

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović ocenio je da je razvoj trgovine ključan za razvoj srpske privrede i da je zato veoma ohrabrujuće i da je novi Zakon o trgovini predvideo mogućnost podsticajnih mera za trgovce.

U autorskom tesktu za portal eKapija Malinović je podsetio da je Republički zavod za statistiku nedavno objavio da je promet robe u trgovini na malo u Srbiji u junu 2019. u odnosu na jun 2018, u tekućim cenama, veći za 11,2 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a u stalnim cenama za 10,1 odsto.

Ukoliko se uporede prvih šest meseci 2019. sa istim periodom 2018, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 11,1 odsto, a u stalnim cenama za 8,5 odsto. Takođe, Erste banka je u svojim analizama navela da je rast maloprodaje u februaru 2019. bio najbrži u poslednje gotovo tri godine.

"Kada govorimo o rastu prometa, prvo što nam svima pada na pamet jeste konstantan rast elektronske trgovine, ipak moramo napomenuti da je njen uticaj na ove podatke manje značajan", ukazao je Malinović.

Prema njegovim rečima, ovakvom rezultatu najviše su doprineli razvoj domaće industrije, direktne strane investicije, posebno investicije u oblasti maloprodaje.

Malinovć je istakao da je dolazak Lidla nesumnjivo doprineo tome da obim trgovine robe široke potrošnje dodatno poraste, kako u poslednjem kvartalu 2018, tako i u prvoj polovini 2019. godine.

"Naravno, ovakavom rezultatu doprineli su i drugi veliki trgovnski lanci kao što su Delez, Univer-eksport, Metro, DIS, Aman, Gomeks, ali i sve bolje poslovanje Merkator-S, kao i cele Merkator grupe", istakao je Malinović.

Postavljajući pitanje kakve veze rezultati cele Merkator grupe imaju sa maloprodajom u Srbiji, Malinović je naveo da ti rezultati govore u prilog stabilizacije poslovanja Merkator grupe, ali se pokazalo da u isto vreme stvaraju i dobru platformu za nova ulaganja u Srbiju.

Malinović je ukazao da se razvoj privrede teško može zamisliti bez razvoja industrije prerade, a da bi domaće kompanije iz tog segmenta postale snažne na srpskom tržištu, a možda i na inostranom, moraju da imaju podršku domaćih trgovinskih lanaca, jer jedno bez drugog se ne može razvijati.

"Ako tome dodamo i podatak da sektor prerađivačke industrije i sektor trgovine zajednički čine oko 25 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije, onda i ne treba dalje pojašnjavati koliko su ove dve grane privrede značajne za razvoj ekonomije Srbije i, generalno, podizanje standarda svih građana", istakao je Malinović.

Autor: FoNet, eKapija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.