Izvor: Radio 021, 20.Dec.2018, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozbiljna kašnjenja reformi na polju vladavine prava

Poslednji "non-pejper" Evropske komisije za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava ukazao je na nedovoljno ambiciozan pristup Srbije reformama i ozbiljna kašnjenja i to izraženija kod poglavlja 23, nego 24, rekao je predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović.

Opšta ocena dokumenta EK je da je Srbija ostvarila određeni napredak u nizu oblasti iz domena poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i osnovna prava odnosno pravda, sloboda i bezbednost), ali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nije pokazala opipljivi napredak u reformi pravosuđa, uključujući pitanja medijskih sloboda i borbe protiv korupcije. EK objavljuje "non-pejper" na šest meseci sa ciljem da se da pregled stanja i izazova u oblasti vladavine prava.

Prema Majstorovićevim rečima, najoštrije zamerke su u vezi borbe protiv korupcije, gde se kasni sa izmenama više važnih zakona, uključujući zakone o finansiranju političkih aktivnosti, javnim nabavkama, Agenciji za borbu protiv korupcije, o slobodnom pristupu informacijama.

Majstorović je rekao i da se, kada je reč o osnovnim pravima, navodi zamerka da se već četvrtu godinu u Skupštini ne usvajaju izveštaji o radu nezavisnih regulatornih tela koji treba da ukažu gde su problemi i šta treba da se menja. Kada je reč o poglavlju 24, Srbija se poziva da uskladi svoju viznu politiku sa evropskom, rekao je Majstorović.

U dokumentu EK ukazuje se i da slučajevi pretnji, zastraživanja i nasilja nad novinarima izazivaju ozbiljnu zabrinutost, uz konstataciju da opšte okruženje još nije pogodno za ostvarivanje slobode izražavanja i slobode medija.

Predsednik UO CEP rekao je da u narednom periodu Srbija treba da iskoristi priliku da kod izmena Ustava "restartuje" dijalog oko pravosuđa, završi rad na medijskoj strategiji i, prilikom revizije akcionih planova za poglavlja 23 i 24, utvrdi realne rokove i indikatore kojima se meri napredak, sve uz saradnju i uključivanje organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.