Ovo je najveća opasnost za internet

Izvor: Radio 021, 20.Jul.2016, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ovo je najveća opasnost za internet"

Osnivač modernog Interneta, Tim Berners-Li, sakupio je skoro pola miliona onlajn glasova u pokušaju da primora evropske zakonodavce na očuvanje neutralnosti interneta.

Zajedno s profesorima prava, Barbarom van Ševik i Larijem Lesigom, Berners-Li je napisao otvoreno pismo evropskom regulatornom telu BEREC-u, koje priprema smernice za izradu EU zakona koji će upravljati internetom.

"Mi - obični korisnici interneta - nemamo skupe lobiste. Ali imamo milione ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << svakodnevnih Evropljana, startupa, investitora, malih biznisa, aktivista, nevladinih udruga, blogera, nezavisnih umetnika koji su iskusili moć otvorenog interneta iz prve ruke i žele da ga zaštite", piše u otvorenom pismu.

Internet je postao ključna infrastruktura našeg vremena, za svakodnevni život, ekonomiju i demokraciju, stoji u pismu. Berners-Li i potpisivači mole BEREC da postavi stroge smernice kako bi zaštitio budućnost konkurentnosti, inovacije i kreativnog izražavanja u Evropi. Iako sadašnja EU regulativa ima niz pravila koja obezbeđuju ravnopravan pristup internetu svim korisnicima bez diskriminacije, postoje rupe u zakonima koje velike telekom kompanije mogu da iskoriste kako bi dale preferencijalni tretman velikim kompanijama.

Najveća opasnost 'ne-neutralnog' interneta leži upravo u pružanju povlašćenog pristupa onima koji plaćaju više, na štetu malih korisnika. Svi koji žele da se uključe u bitku za slobodan internet mogu da saznaju više detalja na stranicama www.savetheinternet.eu/en/.

Autor: Jutarnji.hr

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.