Izvor: Luftika.rs, 25.Maj.2020, 09:20

Ovako je glasio vic o Titu zbog kojeg je 22-godišnja novinarka završila na Golom otoku

Na današnji dan brojni fanovi fanovi Josipa Broza Tita su slavili Dan mladosti. Tito se u to vreme slavio kao božanstvo, pevale su mu se pesmice, a jedna od najpoznatijih, Druže Tito ljubičice bela, koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila sa samo 22 godine.
O novinarki Ženi Lebl, Beograđanki židovskog porekla koja je preživela i nacistički logor i Goli otok, retko se govori u medijima, piše Index.
Jedan od retkih tekstova >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << o njoj 2013. godine objavila je Politika, list u kojemu je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.
– Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgojila ljubičicu belu od 100 kila, aludirajući na pesmu ‘Druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela’.
Nakon što je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon.
Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gde je od aprila 1949. do oktobra 1951. godine, od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz „Udruženja novinara“ – stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u julu 2013. godine.
Jovanka Ženi Lebl (1927—2009) je bila srpska novinarka jevrejskog porekla.
U vreme WWII je uhapšena i odvenena na prinudni rad u Nemačku.
Posle rata je kao novinarka Politike uhapšena zbog VICA o Titu i poslata na Goli otok na 2.5 godine
Umrla u Izraelu. pic.twitter.com/IoZ3pWoU2n
— Jovan (@jovan984) June 7, 2019

Kada se Jugoslavija raspala, Ženi Lebl je objavila knjigu „Ljubičica bela“, koja je u Izraelu postala bestseler.
Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada uopšte nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.
– Samo žedni znaju ceniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplikovano iščupati stenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice i gde ga trebate rastvoriti. Čupale smo temelje stena koje su tamo bile vekovima, menjale smo prirodu – pisala je.
– Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekli deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji – svedočila je Lebl.
Ko je bila Titova mlada ljubavnica sahranjena u vrtu Belog dvora?

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako je glasio vic o Titu zbog kojeg je novinarka završila na Golom otoku

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Maj.2020

Dan mladosti za vrijeme Jugoslavije slavio se 25. maja. Tito se u to vrijeme slavio kao božanstvo, pjevane su mu pjesmice, a jedna od najpoznatijih, "Druže Tito, ljubičice bela", koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dvije i po godine robije na Golom otoku, gdje je završila sa samo 22 godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.