Ova hrana može da ubije

Izvor: Radio 021, 20.Jan.2017, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova hrana može da ubije

Ovo je nekoliko specijaliteta kojima treba pristupiti s velikim oprezom.

Sanakči 

Poput jela posluženog na banketu Klingonaca iz Zvezdanih staza, Sanakči (Sannakji) je koreansko jelo kojem verovatno treba pristupiti s finom dozom hrabrosti stečenom alkoholom, ali i s ograničenim očekivanjima. Uostalom, ovo jelo se više gleda kao na test koji treba da se položi, nego na ukusnu poslasticu. A i kako bi moglo da bude drugačije kada se govori o žvakanju treperavih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << krakova nekuvane, žive bebe hobotnice - a žvakati zaista morate, i to temeljno. Ako to ne učinite i neki deo hobotnice ostane živ, odnosno pomera se, tkivo može pipcima da se prilepi za neki deo probavnog sistema, poput grla, i da izazove gušenje. Zabeleženo je desetak smrtnih slučajeva prilikom "uživanja" u ovom jelu.

Fugu 

Jedna od najpoznatijih opasnih hrana, ovaj obrok je gotovo ubio i Homera Simsona. Fugu je ime ribe i jela pripremljenog od nje, a ona je vrsta otrovne naduvane ribe. Njeni delovi, poput oči i organa, sadrže otrov tetrodotoksin, koji izaziva paralizu mišića i gušenje nakon konzumiranja. U Japanu su potrebne godine treninga pre nego što kuvar zakonski stekne pravo na pripremu tog jela. Fokus tog treninga nije uklanjanje otrovnih delova, već računanje koliko toksina se sme ostaviti, budući da takav obrok izaziva blagu opijenost i osećaj peckanja. Na godinu u Japanu oko šest ljudi umre usled trovanja fuguom.

Kasu Marcu 

Na početku je reč o siru od ovčjeg mleka, koji se ostavlja da fermentira na otvorenom, što zapravo nije pametno. Dok je sir izložen na vazduhu, izložen je i mušicama koje u njega poležu svoja jaja. Uskoro čitav sir preplave crvi. Potom se sir konzumira, ali isključivo dok su crvi živi, jer ako su oni mrtvi - tada i sir postaje opasan za zdravlje. Postoje neke metode koje mogu da nateraju crve da pobegnu pre konzumiranja, ali to i dalje ne briše sećanje da su tu bili. Prava je misterija kako je ovo jelo postalo specijalitet, jer se po većini standarda ni ne kvalifikuje u hranu, ali ga vrlo veliki broj ljudi jede svakodnevno na Sardiniji.

Autor: Express.hr

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.