Otvoreno Sterijino pozorje

Izvor: RTS, 27.Maj.2010, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno "Sterijino pozorje"

Besedom reditelja Nikite Milivojevića i mjuziklom "Kosa" Ateljea 212, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu otvoren 55. pozorišni festival "Sterijino pozorje".

Reditelj Nikita Milivojević otvorio 55. "Sterijino pozorje" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Popularni mjuzikl "Kosa", beogradskog Ateljea 212, u režiji Kokana Mladenovića, izvedena kao prva predstava zvaničnog programa.

Do 4. juna biće prikazano ukupno 12 predstava u glavnoj selekciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i pet ostvarenja u programu "Drugo vi", kao i nekoliko pratećih manifestacija.

Selektorka festivala Aleksandra Glovacki smatra da su u selekciji duboko promišljene predstave koje se bave našom stvarnošću u smislu života koja nas okružuje i književnim delom koje samo po sebi referiše na stvarnost.

Uvod u Pozorje posvećen je stogodišnjici rođenja Meše Selimovića. Pored scenske verzije "Deriša" iz turskog Izmita, otvorena je izložba dramatizacija Mešinih dela "Derviš i smrt" i "Tvrđava".

Milivoje Mlađenović, v.d. direktora "Pozorja" kaže da novac u slučaju "Sterijinog pozorja" nije problem, već je pitanje hoće li selektorski odabir moći da odbrani i ojača domaću dramu.

Plakat kao oblik prateće pozorišne umetnosti, nekada je bio jedini zapis sećanja na predstavu. Ovom prilikom, otvorena je i izložba pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja.

Iz tog strogo, selektovanog materijala, čita se još jedan aspekt inspirativnog potencijala i pozorišta i "Sterijinog pozorja".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.