Izvor: Radio 021, 22.Avg.2019, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreni "Dani bunjevačke kulture – Dužijanca"

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca, počela je manifestacija "Dani bunjevačke kulture – Dužijanca" koja traje do 23. avgusta u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Tokom tri dana, posetioci imaju priliku da se kroz kulturno – umetnički program upoznaju sa kulturom ovog naroda.

Program je započeo svečanim defileom učesnika "Dužijance", jednom od najstarijih i najlepših običaja bačkih Bunjevaca koja se vekovima održava po >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << završetku žetve. Centralne ličnosti na Dužijanci su bili bandašica Dunja Mačković i bandaš Vladimir Viković.

U svečanoj povorci učestvovala su tri udruženja kulturno umetničkih društava iz – Subotice, Tavankuta i Aleksandrova. Potom se u centru povelo Veliko kolo. Zanimljivo je da su se u kolo uhvatili i turisti iz Kine. Ovom događaju prethodila je etno izložba koja je otvorena u KCNS, a kompletan program organizovan je uz podršku Bunjevačkog kulturnog centra iz Subotice.

Po završetku defilea i bunjevačkog kola na Trgu slobode, manifestacija je nastavljena u Klubu Tribina mladih.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.