Izvor: Radio 021, 05.Feb.2019, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba povodom 225 godina "Istorije" Jovana Rajića

Elektronska izložba "225 'Istorije' Jovana Rajića" otvorena je u Biblioteci Matice srpske.

Postavka je organizovana povodom 225 godina od objavljivanja "Istorije raznih slavenskih narodov najpače Bolgar, Horvatov i Serbov" Jovana Rajića. Četvorotomna "Istorija" otisnuta je u Tipografiji Stefana Novakovića u Beču 1794−1795. godine.

Elektronski katalog izložbe sadrži opis originalnog izdanja i hronološki pregled literature sa signaturama.

Autori izložbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su Aleksandra Drapšin i Srđan Graovac, a urednik je Selimir Radulović.

Jovan Rajić (Sremski Karlovci 1726 – Kovilj 1801), pesnik, istoričar, bogoslovski pisac, učenik ruskih učitelja u Karlovcima i pitomac čuvene kijevske Duhovne akademije, autor je prve obimne štampane istorije Srba. "Istorija" Jovana Rajića predstavlja prvi veliki i ozbiljan pokušaj da se prošlost ne samo Srba već i drugih Južnih Slovena prikaže u celini i uporedi sa istorijom drugih naroda. Svoju "Istoriju" Rajić je završio još 1768. godine da bi to delo, tek posle cenzure, bilo štampano 25 godina kasnije. Iako pravog naučnog metoda u Rajićevom delu još nema, oslanjanje na pisana dokumenta i kritička razmatranja nesumnjivo ukazuju na značajan napredak u razvitku srpske istoriografije. "Istorija" je dugo vremena bila najvrednije svedočanstvo o prošlosti srpskog naroda i sve do šezdesetih godina XIX veka Jovan Rajić je ostao najveći srpski istoričar.

Rajić je u svom delu sastavio Katalog sa šezdeset i četiri izvora koja su mu poslužila za pisanje "Istorije". Od navedenih dela najviše je koristio Kraljevstvo Slovena Mavra Orbinija u prevodu na ruski jezik od Save Vladislavića Raguzinskog (Sanktpeterburg, 1722) kao i Hronike Đorđa Brankovića.

Rajićeva "Istorija", štampana građanskom ćirilicom, prva je srpska knjiga sa objavljenim spiskom prenumeranata. Koncepcijski je podeljena na jedanaest knjiga objedinjenih u četiri toma. Tri toma objavljena su 1794, a četvrti 1795. godine.

Snimci originalnog Rajićevog dela "Istorija raznih slavenskih narodov najpače Bolgar, Horvatov i Serbov" dostupni su u Digitalnoj BMS na adresi: digital.bms.rs.

Postavka elektronske izložbe može se pogledati u javnom katalogu Biblioteke do 28. februara i na sajtu: bms.ns.ac.rs.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.