Otvoren sajam poljoprivrede u Novom Sadu

Izvor: RTS, 08.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren sajam poljoprivrede u Novom Sadu

Poljoprivreda i prehrambena industrija imaju potencijal da u uslovima ekonomske krize postanu nosilac razvoja srpske privrede, rekao premijer Mirko Cvetković, otvarajući 76. međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

Proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, u uslovima ekonomske krize, realno može postati nosilac razvoja srpske privrede, izjavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković prilikom otvaranja 76. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poljoprivrede koji traje do 16. maja, učestvovaće oko 1.600 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Na sajmu učestovuju firme iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indije, Italije, Kanade, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Slovenije, Poljske, Republike Srpske, Rumunije, Turske i drugih zemalja.

Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, jedna je od najvećih izložbi tog tipa u Evropi i najveći u jugoistočnoj Evropi.

Rekao je da će Vlada Srbije nastaviti da poljoprivrednicima pruža aktivnu podršku kroz konkretne programe i efikasne odgovore na njihove inicijative i sugestije.

"Ekonomska kriza možda nije najviše pogodila poljoprivredu i prehrambenu industriju, ali se nedostatak kapitala neophodnog za investicije itekako oseća i preti da ugrozi dalji razvoj sektora",  rekao je Cvetković.

Dodao je da je Vlada svesna značaja ulaganja u poljoprivrednu infrastrukturu i mehanizaciju, i u unapređenje proizvodnog procesa i stoga će obezbediti potrebna sredstva za njihovu realizaciju.

Cvetković je izjavio i da, uprkos strahu od konkurencije i sugestija za uvođenje neograničenog protekcionizma, podaci kojima Vlada raspolaže potvrđuju da je liberalizacija tržišta pozitivno uticala na poljoprivredu i prehrambenu industriju.

"Upravo dosadašnja liberalizacija tržišta je uslovila značajno unapređenje kvaliteta proizvodnje, efikasnosti poslovanja i nastupa na tržištima, a u krajnjem ishodu dovela do povećanja konkurentnosti proizvoda", rekao je Cvetković.

Pozitivan spoljnotrgovinski bilans

Prema njegovim rečima, povećanje konkurentnosti domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nije se odrazilo samo na tržište Srbije, već i tržište regiona gde je iz godine u godinu sve više srpskih proizvoda.

"Rast izvoza u poslednjih pet godina bio je znatno brži od uvoza čime je udesetostručen pozitivan spoljnotrgovinski bilans poljoprivrede i prehrambene industrije. Pozitivan spoljnotrgovinski bilans je naročito izražen sa zemljama u okviru CEFTA sporazuma i članicama Evropske Unije, sa kojima Srbija ostvaruje i najviši nivo saradnje", ocenio je Cvetković.

Premijer je izjavio da očekuje da će prisustvo velikog broja stranih izlagača i posetilaca Poljoprivrednog sajma biti prilika da se razmene iskustva i da će rezultat biti nove ideje i inicijative za prevazilaženje krize.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je strateško partnerstvo Pokrajine i Novosadskog sajma bio pravi korak i da je ovo prilika da se pokaže da domaća poljoprivreda može da se nosi sa razvijenim zemljama sveta.

"Ljudi se mogu odreći kupovine luksuznog automobila, ali se u vreme svetske ekonomske krize mora jesti. Zato nikada važnije nije bilo podržati poljoprivredu kao sada", rekao je Pajtić.

Direktor Novosadskog sajma Goran Vasić rekao je da je učešće 16 ministarskih delegacija i veliki broj privredno-poslovnih delegacije iz zemlje i inostranstva prilika za afirmaciju domaćeg agrobiznisa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.