Izvor: Radio 021, 12.Avg.2020, 19:36

"Otkup knjiga za javne biblioteke od sredstva kulturne politike postao sredstvo nabavne politike"

Minisitarstvo kulture i informisanja naknadno je izostavilo tri knjige koje je Komisija za otkup knjiga izabrala za javne biblioteke, a ovim povodom oglasili su se izdavači i autori.

Sa liste Komisije skinute su "Jasenovac" Ive Goldštajna, "Mitovi srpske istorije" Dejana Ristića i "Etničko čišćenje" Vladimira Petrovića.

Bora Babić, direktorka i glavna urednica Akademske knjige kaže za Danas da je neophodno da javnost bude obaveštena koji istoričari >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << smatraju Goldštajnove teze u knjizi "Jasenovac" "čudnima" i "revizionista". Navodi da Goldštajn daje informativan pregled istorije Jasenovca u njegova 44 meseca trajanja, kao i da je u knjizi otvoren niz tema od kojih su neke prvi put obrađene.

Dejan Ristić, čija je knjiga takođe izostavljena sa liste, priča za Danas da je interesovanje čitalaca, biblioteka i javnosti za njegovo delo veliko.

"Istovremeno, prepoznajući potrebu objektivizacije znanja u vezi sa nacionalnom prošlošću, kao i naučnog suprotstavljanja sveprisutnijoj mitomaniji i pseudoistoriji, ministar je nedavno izdvojio značajna sredstva za ekranizaciju moje knjige. Na taj način sadržaj knjige uskoro će dopreti i do višemilionskog televizijskog auditorijuma", osvrće se Ristić na zanimljiv "dvostruki standard" Ministarstva i ocenjuje da se odluka ministra može posmatrati i kao "prijateljski marketinški trik".

Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, izdavača treće knjige koja je isključena iz otkupa navodi za Danas da je otkup nastao kao instrument kulturne politike i garancije države da će se sve "značajne knjige iz književnosti, umetnosti i humanistike koje se tokom jedne godine pojave na srpskom jeziku naći u svakoj javnoj biblioteci u Srbiji".

"Vremenom je otkup knjiga od sredstva kulturne politike postao sredstvo nabavne politike. Otkup knjiga, ukratko, treba da podstiče kritični kvalitet i da biblioteke oprema knjigama koje traju i koje će biti potrebne i ovoj i narednim generacijama, a ne knjigama koje su trenutno popularne, ali će im popularnost zgastnuti čim mine trend kome pripadaju", objašnjava Božović.

Ocenjuje i da je važno precizirati i pooštriti kriterijume, ali i značajno uvećati budžet otkupa. Navodi i da iz godine u godinu ponovoljena izdanja predstavljaju sve veći deo otkupa.

Na ovogodišnji Konkurs za otkup publikacija za biblioteke objavljenih na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina pristigle su 203 prijave izdavača i distributera, sa ukupno 4.253 publikacije. Komisija je odabrala 2.747 naslova od 195 izdavača, dok je ukupni tiraž otkupljenih publikacija 136.518 primeraka, saopštilo je Ministarstvo.

Planirani budžet za realizaciju konkursa iznosio je 100 miliona dinara, ali je zbog odustajanja pojedinih biblioteka iz tehničkih razloga (nemogućnost blagovremenog prijema publikacija) ukupno utrošeno 98.192.183,90 dinara. Pravo odabira publikacija sa spiska izabranih naslova imala je 181 biblioteka sa teritorije Republike Srbije, kao i svi saveti nacionalnih manjina.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju Danasa.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.