Izvor: Radio 021, 26.Mar.2020, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena prva ozonska rupa iznad Arktika

Nemački naučnik tvrdi da je otkrio prvu rupu u ozonskom omotaču iznad Severnog pola.

U poslednje dve nedelje debljina ozonskog omotača na Arktiku bila je ispod debljine ozonskog omotača na Antarktiku, gde se nalazi ozonska rupa, izjavio je Markus Reks, šef odseka za atmosfersku fiziku na Institutu Alfred-Vegener.

"U zonama gde je debljina ozonskog omotača na svom maksimumu, gubitak je oko 90 odsto", kazao je Reks.

Radi se o području koje je tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << puta veće od Grenlanda. Sveukupno je gubitkom ozona zahvaćeno područje od 20 miliona kvadratnih kilometara ili 10 puta veće od površine Grenlanda. Prema Reksu, do toga je došlo zbog veoma jakog polarnog vrtloga ove zime i niskih temperatura u stratosferi, gde je smešten ozonski omotač.

"Trenutno su te vazdušne mase još uvek iznad Arktika i zbog toga ljudi u Evropi ne moraju da se brinu da će brže nego inače izgoreti na suncu. Moguće je da će te vazdušne mase u aprilu otplutati sa središnjeg Arktika prema Evropi", objasnio je naučnik.

Proizvodnja hlorofluorougljenika, grupe hemijskih jedinjenja koji oštećuju ozonski omotač, zabranjena je pre više godina i bez te zabrane bi ozonski omotač bio u još gorem stanju. Međutim, dodaje Reks, te materije imaju veliko vreme zadržavanja.

Čini se da se ozonska rupa iznad Antarktika, otkrivena 1985. nakon čega je dogovoren Montrealski protokol i postupna zabrana Hlorofluorougljenika, polako zatvara. Godine 2019. bila je najmanja u proteklih 30 godina.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.