Izvor: Radio 021, 28.Nov.2019, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena crna rupa toliko velika da ne bi trebalo ni da postoji u našoj galaksi

Astronomi su otkrili crnu rupu u Mlečnom putu toliko veliku da dovodi u pitanje postojeće modele razvoja zvezda, objavili su naučnici.

LB-1 je 15.000 svetlosnih godina udaljena od Zemlje i ima masu 70 puta veću od Sunca, navodi časopis "Nature".

Procenjuje se da Mlečni put sadrži 100 miliona zvezdanih crnih rupa, ali LB-1 je dvostruko veća od onoga što su naučnici mislili da je moguće, rekao je Liju Džifeng, profesor iz kineske nacionalne astronomske opservatorije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji je vodio istraživanje.

"Crne rupe tolike mase ne bi trebalo ni da postoje u našoj galaksiji prema većini sadašnjih modela evolucija zvezda", rekao je Džifeng.

Naučnici veruju da postoje dve vrste crnih rupa. Češće su zvezdane crne rupe do 20 puta veće od Sunca koje se formiraju kada se središte vrlo velike zvezde uruši. Supermasivne crne rupe su najmanje milion puta veće od Sunca i njihovo poreklo je nepoznato.

Naučnici veruju da tipična zvezda u Mlečnom putu odbacuje većinu gasova uz pomoć zvezdanih vetrova sprečavajući pojavu crne rupe veličine LB-1, kaže Liju.

"Sada će teoretičari morati da odgovore na izazov i objasne njen nastanak", napisao je u saopštenju.

Astronomi tek pokušavaju da dokuče "obilje crnih rupa i mehanizme njihovog nastanka", kaže Dejvid Ric sa kalifornijskog instituta za tehnologiju Kaltek, koji nije bio uključen u otkriće.

Opservatorija na Kalteku ranije je otkrila talase u prostor-vremenu koji sugerišu mogućnost crnih rupa u udaljenim galaksijama koje su mnogo veće od onoga što je prema mišljenju naučnika moguće.

Zvezdane crne rupe obično se stvaraju posle eksplozija supernova, fenomena koji se događa kada izgaraju vrlo velike zvezde na kraju svog 'života'. Slučaj LB-1' pokazuje da se radi o novoj vrsti crne rupe koja nastaje drugim mehanizmima, kaže Ric.

LB-1 je otkrio međunarodni tim naučnika uz pomoć kineskog teleskopa LAMOST. Dodatni podaci s dva najveća svetska optička telekopa u Španiji i SAD-u potvrdili su veličinu LB-1, koju su kineski naučnici opisali kao fantastičnu.

Crne rupe se otkrivaju uz pomoć zračenja koje emituju, ali metoda ima ograničenja jer se može primeniti na malom broju sistema crnih rupa u kojima druge zvezde kruže u blizini crne rupe i emituju zrake koji se mogu uočiti, kaže Liju. Umesto toga, tim je otkrio LB-1 prateći kretanja "ogromnog broja zvezda tokom dugog vremena", pa je uspeo da otkrije LB-1 na osnovu pomeranja 'partnerske' zvezde.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.