Izvor: Radio 021, 19.Jan.2020, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven veliki bug u Windows 10 operativnom sistemu

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) otkrila je veliku grešku u operativnom sistemu Windows 10, koju hakeri mogu da iskoriste za pravljenje malicioznog softvera koji se ne prepoznaje kao takav.

Microsoft je objavio zakrpu uz navode kako nema dokaza da su hakeri na bilo koji način koristili ovu rupu u sistemu, navodi BBC.

Problem je otkriven tokom konferencije za medije NSA-a, a nije poznato koliko dugo je NSA znala za softverski propust pre nego što ga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je otkrila Microsoftu.

Brajan Krebs, stručnjak za sigurnost, koji je prvi prijavio ovo otkriće, otkrio je da je softverski gigant najpre poslao zakrpu ograncima američke vojske i drugim korisnicima visokog nivoa, što dovoljno govori koliko je propust zastrašujuć.

Problem je detektovan u osnovnoj komponenti Windowsa poznatoj kao "crypt32.dll", programu koji programerima omogućava pristup različitim funkcijama, poput digitalnih sertifikata. U teoriji, ovaj program bi mogao da dopusti hakeru da "prokrijumčari" maliciozni softver kao potpuno legitiman.

"Problem je velik, jer utiče na osnovni kriptografski softver, koji koriste operativni sistemi Microsofta. Iako nema dokaza da su hakeri koristili ovaj bug, on je velika pretnja, jer čini korisnike otvorenim za niz napada. Nema razloga za paniku, jednostavno instalirajte zakrpu što pre", kaže profesor Alan Vudvord, stručnjak za sigurnost na Univerzitetu Sari. "Razlog za brigu leži i u činjenici da će, čim se saznanje i detalji o ovom bugu prošire, mnogi pokušati da gaiskoriste i napadnu sve kompjutere koji nemaju zakrpu", dodao je.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.