Izvor: Radio 021, 18.Avg.2019, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven novi organ odgovoran za osećaj bola

Naučnici su otkrili prethodno nepoznat organ preko kojeg ljudi detektuju opasne nadražaje iz okoline i mogao bi biti odgovoran za određene vrste bola.

Nalazi se ispod gornjeg sloja kože.

Organ su pronašli naučnici švedskog instituta Karolinska Institutet, a sastoji se od mrežastih Švanovih ćelija koje se nalaze u blizini živaca, koje poput hobotnice omotavaju i ulaze u nervne ćelije kako bi ih održale u životu, a prethodno nije bilo poznato da učestvuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u osećaju bola. Struktura viri neposredno ispod površine kože, proširujući izbočine nalik nitima u njen spoljašnji sloj, epidermis.

Otkriće je objavljeno u časopisu "Science", a struktura je dobila neglamurozno ime nociceptivni glioneuronski kompleks (NGNC).

NGNC formira jedinstvenu, zamršenu mrežu s obližnjim nervnim ćelijama po celom telu, što navodi istraživače da tvrde kako bi trebalo da bude i zvanično imenovan organom.

Naučnici su bili iznenađeni otkrićem jer se dugo verovalo da su završeci nervnih ćelija u epidermisu goli ili da nemaju omotač.

"Naše istraživanje pokazuje da se osetljivost na bol ne javlja samo u kožnim nervima, već i u ovom nedavno otkrivenom organu koji je osetljiv na bol", rekao je autor studije Patrik Ernfors. "Novi organ je dvoćelijski receptor koji zajedno čine nerv i Švanova ćelija."

Ovo otkriće bi moglo dovesti do razvoja novih lekova protiv bolova.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.