Otklonio crne tačke na kojima ginu vozači

Izvor: Blic, 22.Sep.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otklonio crne tačke na kojima ginu vozači

Dobitnik evropskih priznanja Petar Krasić

Novi Sad - Petar Krasić, student pete godine Fakulteta tehničkih nauka, dobio je nagradu Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja za projekat „Roads to respect" na temu „Otklanjanje crnih tačaka". On će 29. septembra u Briselu primiti nagradu, a potom će pred stručnjacima za bezbednost saobraćaja predstaviti rezultate svojih istraživanja.

Za učešće na projektu „Roads to respect" prijavilo se 78 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << studenta iz sedam evropskih zemalja. Nakon selekcije, 19 je krajem septembra 2008. godine pozvano u Brisel, a među njima je bio i Petar Krasić. Tamo su pohađali petodnevni kurs bezbednosti saobraćaja, upravljanja opasnim mestima na putevima. Po povratku u Srbiju Petar Krasić je devet meseci svoj idejni projekat sprovede u delo.

- U tehničkom delu projekta trebalo je odabrati opasnu deonicu puta sa takozvanom crnom tačkom i dati predloge za otklanjanje uzroka koji dovode do saobraćajnih nesreća. Politički deo projekta bio je teži jer sam morao da sarađujem sa policijom, nevladinim organizacijama i kompanijama koje su pomogle realizaciju zamisli - priča Petar Krasić.

Novosadski student sa odseka za saobraćaj i transport uložio je sve svoje znanje kako bi završio projekt koji bi služio spasavanju ljudskih života. Izabrao je deonicu lokalnog puta Panonija-Bajša u opštini Bačka Topla na kojoj postoje dve crne tačke.

- Zaključio sam da bi trebalo poseći drvorede pored puta, postaviti reflektne stubove, obeležiti uzdužnu liniju kolovoza i postaviti zaštitnu ogradu. Projekat sam predstavio nadležnima u Bačkoj Topoli, gde će ga realizovati kada budu prikupili novac. Na taj način će biti spaseni mnogi ljudski životi - kaže Petar Krasić.

Njegov rad je ostavio odličan utisak na stručnjake iz Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja, a priznanje koje je dobio otvoriće mu mnoga vrata.

- U Evropskom parlamentu projekat ću predstaviti članovima Evropske komisije, Saveta za bezbednost saobraćaja, predstavnicima kompanija „Toyota" i „3M", te novim učesnicima „Roads to respect". Sve će to biti značajno za moju karijeru - kaže Krasić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.