Izvor: Radio 021, 04.Apr.2019, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazano prvo iseljenje zaduženog u švajcarcima

Nišlija Vojkan Đorđević u sredu se probudio ubeđen da ostaje bez stana. Tačno u 11 sati javni izvršitelj je, pred 11 okupljenih kupaca, pročitao dopis da se javna prodaja otkazuje na zahtev banke, do konačnog rešenja problema kredita u švajcarskim francima.

Ovo je prva praktična primena dan ranije objavljenog stava Vrhovnog kasacionog suda, kojim se zabranjuje prodaja nepokretnosti dok traje parnični postupak.

"Zaduženi u švajcarskim francima nastavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << borbu za rešavanje problema kredita iz svojih domova, a to je najvažnije što nam je doneo ovaj dan", kaže za "Novosti" Đorđević, osvrćući se na mišljenje Vrhovnog kasacionog suda.

On navodi da je znao za zakazanu licitaciju.

"Stan od 81 kvadrata u najboljoj zgradi u Nišu procenjen je na sedam miliona dinara, a početna cena je bila pet miliona dinara. To je oko 500 evra po kvadratu, odnosno upola niže od tržišne cene", priča za "Novosti" Đorđević.

Kredit je 2007. godine podigao kod Eurobanke. Rate je uredno plaćao do 2014. godine, kada to više nije mogao da čini. Te godine je banka, kako navodi, tri puta pokušala da proda stan po Zakonu o hipoteci, ali bezuspešno. Posle četiri godine mirovanja, banka započinje naplatu preko javnog izvršitelja, po Zakonu o izvršenju.

"Kredit je vredeo pet miliona dinara. Prva rata mi je bila oko 29.000 dinara, a nakon toga je prelazila 70.000 dinara - priča Vojkan. - Kada smo se zaduživali, rata je činila 50 odsto mojih i ženinih primanja, a onda je otišla na čak 120 odsto. Dakle, za ratu mi je bila potrebna cela njena, cela moja plata i još 20 odsto preko toga", kaže Đorđević.

Đorđević je banku tužio za jednostranu promenu kamatne stope i dobio je prvostepenu presudu. Na pravosnažnu čeka već 3,5 godina. Usvojena mu je i žalba na suđenje u razumnom roku.

"Obratio sam se banci da nam vrati višak novca koji smo dali zbog takvog podizanja kamate, kako bih nastavio da plaćam rate, ali nam je ona dopisom odgovorila da smatra da nam ništa ne duguje", navodi sagovornik beogradskog lista.

Iako su u Udruženju CHF saglasni s time da je ovakvim stavom Vrhovnog kasacionog suda napravljen znatan pomak u rešavanju problema zaduženih u francima, borba sa bankama im tek predstoji. U svom mišljenju ovaj sud preporučio je konverziju kredita u evro, po kursu i kamatnoj stopi koji su u konkretnoj banci važili za evropsku valutu na dan podizanja kredita. To je upravo i "kamen spoticanja" u budućim dogovorima. Jer, u Udruženju CHF smatraju da, ako je odredba o valutnoj indeksaciji frankom ništava - ta odredba se briše i krediti postaju čisto dinarski, kao i da konverzija u evro nema osnov u propisima.

Navođenje na "evrovodenicu" podrazumevalo bi da mora da se donese i - zakon o konverziji. Na to ukazuje i saopštenje Udruženja banaka Srbije, u kojem se navodi da izneto pravno shvatanje Vrhovnog kasacionog suda o punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverziji Vrhovnog kasacionog suda "unosi pravnu nesigurnost".

"Udruženje banaka Srbije očekuje da se jasno precizira na kojim se zakonskim propisima zasnivaju svi stavovi izneti u Pravnom shvatanju Vrhovnog kasacionog suda u cilju očuvanja pravne sigurnosti", navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Predstavnici države, banaka i dužnika danas će se sastati i u oviru radne grupe razgovarati o najboljem rešenju problema zaduženih u švajcarskim francima. Iz Udruženja CHF u razgovorima će učestvovati advokati i ekonomisti. Za sada je izvesno da će iz redova dužnika predlog biti da država ne treba da snosi nikakve troškove u ovom procesu.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.