Otimanje za obnovu dvorca

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otimanje za obnovu dvorca

Jedini novosadski dvorac „Eđšeg” godinama je bio prepušten propadanju, da bi se, nakon što se za njegovu rekonstrukciju zainteresovao privatni investitor, tome usprotivio deo gradske uprave i jedna od stranaka iz vladajuće koalicije

Novi Sad – Jedini novosadski dvorac „Eđšeg" (na mađarskom jeziku: jedinstvo) već decenijama propada, a poslednjih desetak godina nalikuje na scenografiju za nekakav horor film. Deklarativno zalaganje za spas dvorca traje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koliko i njegovo propadanje, a u međuvremenu jedan od najznačajnijih arhitektonskih objekata u Novom Sadu postao je utočište beskućnika i narkomana.

Ali, poslednjih dana, došlo je do neočekivanog obrta: počelo je svojevrsno otimanje među zainteresovanima za renoviranje „Eđšega".

Vlasnik ovdašnje Sportske gimnazije „Olimp" Radomir Marović, naime, pokrenuo je inicijativu za obnavljanje ovog, kako je rekao na konferenciji za novinare, nekada najznačajnijeg sportskog objekta u Novom Sadu(nekada je tu bila streljana i fiskulturna sala). Pri tome je napomenuo da je već pripremio idejni projekat za njegovo renoviranje, a da je procenjeno da bi vrednost radova bila oko 400.000 evra.

Marović je objasnio da bi gimnazija „Olimp" bila spremna da delom učestvuje u toj investiciji, o čemu je izvestio Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine i Javno preduzeće „Poslovni prostor" u Novom Sadu.

Ali, Marovićevu inicijativu gradska vlast nije dočekala s dobrodošlicom. U nadležnom resoru gradske uprave najpre su mu zamerili što ih je „preskočio", budući da je dvorac, zapravo, u vlasništvu lokalne samouprave. Takođe, skrenuli su mu pažnju da su spremnost da obnove dvorac pokazali još neki dobrostojeći pojedinci i firme iz Novog Sada.

Saopštenjem se oglasio i gradski odbor G 17 plus, stranke koja je deo vladajuće koalicije u Novom Sadu, podsetivši javnost da je ideju o obnovi dvorca „Eđšeg" pokrenula upravo ta stranka, kao i da je ta inicijativa naišla na podršku najšire javnosti. Dalje se ističe da je za taj objekat odgovorna gradska vlast, jer „Eđšeg” ima ne samo arhitektonski, već i istorijski značaj.

„Reč je o objektu od javnog interesa, a javna rasprava bi trebalo da pokaže koji će se sadržaji u njemu organizovati nakon što bude obnovljen. Nažalost, ovog puta se javni interes našao na putu privatnom, ali mi nećemo odustati od svojih predizbornih obećanja", zaključuje se u saopštenju GO G 17 plus.

Uprkos tome, u nadležnom resoru gradske uprave smatraju da je i angažovanje privatnog kapitala u obnovi dvorca dobrodošlo. Uostalom, pre početka bilo kakve obnove treba rešiti i problem imovinskih odnosa, jer, kako saznajemo, deo zdanja je u privatnom vlasništvu.

Građani koji stanuju u neposrednoj blizini dvorca kažu da im nije važno ko će obnoviti ruinu, već ko će s reči preći na delo. U protivnom, pribojavaju se Novosađani, desiće se kao i sa „rešavanjem" mnogih drugih važnih gradskih problema: tresla se gora, rodio se miš...

S. Živković

[objavljeno: 06/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.