Izvor: Luftika.rs, 10.Feb.2021, 17:30

Otac Velje Nevolje bombom razneo sebe, suprugu i njenu majku, a Miljković na saslušanju “kao da nije ljudsko biće”

Mnogi se pitaju koji su sve mogući motivi kriminalaca i ubica da počine neke od najgnusnijih zverstava. Da li su to traume iz mladosti, uticaj najbližih iz porodice, okoline, možda samo beskrupulozna potreba i želja za novcem ili strahopoštovanjem drugih ljudi.
Mediji su izašli sa interesantnim podacima iz kakvog porodičnog miljea su se iznedrili Veljko Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković Mare, sada već poznatiji pod nadimkom „Mesar“.
Dok je Belivuk preživeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << porodični masakr koji je bombaškim napadom na ukućane počinio njegov otac, Miljković dolazi iz gradske i reklo bi se normalne porodice u kojoj su i otac i majka zaposleni u državnim preduzećima.
Kako su mediji 1995. godine pisali, Nebojša Belivuk (34) 13. februara aktivirao je eksplozivnu napravu i ubio sebe, svoju suprugu Branku (31) i njenu majku Mirjanu Mladenović (55).
U tom trenutku u stanu je bio i Nebojšin tast, kao i svastika, koji su bili povređeni, a u stanu su pored njih bili i tada devetogodišnji Veljko i još jedno dete. Oni su čudom preživeli razornu eksploziju, koja je demolirala čitav stan.
– Teška tragedija dogodila se u stanu porodice Belivuk, na 16. spratu zgrade. U eksploziji ručne bombe poginuli su Nebojša Belivuk, njegova supruga Branka i njena majka, dok su teško povređeni tast Ratko i svastika Dragana – pisale su novine pre 26 godina.
Kako su naveli, pozivajući se na izvore iz istrage i komšije, strahovit prasak se začuo oko 19 sati.
– Pomislio sam da se otkačio lift. Istrčao sam iz stana i ugledao stravičan prizor. Vrata stana Belivuka bila su kompletno sa okvirom razvaljena. Iz njihovog stana kuljali su vatra i dim, čuli su se jauci i zapomaganje – ispričao je tada jedan komšija medijima.
Stanari ove zgrade i dan-danas se sećaju tragedije. Belivuk je i sam govorio o tome da je odrastao bez roditelja, i to na suđenju… Kad je bio optužen za napad iz 2016. na obezbeđenje Miloša Vazure. Tada je rekao da mu je čovek iz Vazurinog obezbeđenja opsovao mrtvu majku….
Kako smo ranije pisali, Veljko Belivuk je najpre bio navijač Rada, a potom je rešao u navijačku grupu Janjičari, koju je posle pogibije svog prijatelja Aleksandra Stankovića preuzeo i preimenovao u Principe. Navijačka grupa mu je služila kao paravan za vršenje različitih krivičnih dela, među kojima su i ona najmonstruoznija – otmice, mučenje, kasapljenje žrtava i ubistva.
Marko Miljković Mare bez trunke ljudskosti mučio žrtve i na živo im vadio oči, odsecao uši, noseve, glave, te da je zbog toga “zaradio” svoj monstruozni nadimak.
Tokom saslušanja, Marko Miljković se ponašao kao da ga inspektori ispituju o pogrešnom parkiranju, a ne o najsurovijim mučenjima i ubistvima. Opisujući optuženog Miljkovića kaže da se on nije ponašao kao normalno ljudsko biće.
– Bio je potpuno miran. Hladnokrvan. Nije pokazao ni trunku uzbuđenja, nikakve emocije, kao da se ništa od toga ne tiče. Onda je jedan policajac jednostavno pitao Milkovića: “Da li si ti mesar?”, navodi izvor portala Mondo.
Isti izvor navodi da je ovo pitanje izbacilo Miljkovića iz ravnoteže.
– Njegovo ponašanje se vidno promenilo, kao da mu je sa lica spala maska. Postao je nervozan, zacrveneo se. Skočio mu je pritisak, izgleda da je to bllo pitanje koje je pogodilo pravo u centar – tvrdi dotični izvor.
Belivuk je u prošlosti više puta hapšen i osuđivan, uglavnom za krivična dela sa elementima nasilja, pošto je jedno vreme radio i kao obezbeđenje beogradskih klubova i splavova. U međuvremenu se povezao s kavačkim klanom i postao vođa jedne od najkrvoločnijih grupa u Srbiji, koju po svojoj svireposti porede i sa zloglasnim zemunskim klanom.
Klinički psiholog i kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da tragedija koju je Veljko Belivuk doživeo kao dečak nikako nije opravdanje za njegova kasnija nedela. Kako kaže, ima mnogo dece koja su doživela slične situacije, ali su zbog drugačijeg karaktera, strukture ličnosti i okruženja krenula zdravim putem.
– Takve situacije ostavljaju posledice, blaže ako dete ima podršku drugih članova porodice ili ako ima strukturu ličnosti da nije osetljivo na stres, ali one same po sebi nisu dovoljne da bi neko postao problematična ličnost. Ako je osoba i inače pojačano agresivna ili impulsivna i nema odgovarajuć moralni razvoj, to pravi velike probleme u odraslom dobu – kaže Radovanović.
Psiholog ističe da Belivuk ima karakteristike agresivnog psihopate.
– Na to što je Belivuk postao to što je postao ne može da utiče samo jedna komponenta, mora više stvari da se poklopi, i to naročito s negativnim crtama ličnosti. Ako se na sve to dodaju droga i alkohol, imamo prilično nezgodnu ličnost – zaključuje Radovanović, za Kurir.
Načelnik MUP-a u pritvoru zbog pomaganja Belivuku, otkriven sef sa svežnjem ključeva

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.