Ostvareni ,,Snovi Hilandara”

Izvor: Politika, 14.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostvareni ,,Snovi Hilandara”

Novi Sad – U Master centru Novosadskog sajma do 27. septembra je otvorena jedinstvena izložba zlatara-umetnika, Kragujevčanina Slavoljuba Galića Đanija „Snovi Hilandara” koja je primljena sa izuzetnim interesovanjem.

Pažnju posetilaca izaziva postavka nakita sačinjenog od različitih komada metala, monaškog alata, eksera, starih šarki i delova brava, donetih iz Hilandara, od kojih je Galić, dodajući plemenite metale i dijamante, oblikovao nakit koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osmislio kao duhovnu podršku ženi koja na Hilandar nema pristupa.

– Ideja mi se rodila prilikom posete manastiru Hilandar. Dobio sam blagoslov bratstva i osnovu za rad, skicirao nakit, a onda ga kombinovao, spajao i oblikovao u vidu minijaturnih skulptura od gvožđa, zlata i dijamanata – objašnjava Slavoljub Galić.

Kolekcija ima 33 komada nakita, u slavu Hristovih zemaljskih godina. Tematski i formom odražava svakodnevicu, ali i vekovno trajanje i duhovnost Hilandara. Nakit nije osmišljen kao modni detalj, već, kako naglašava autor, kao duhovna podrška ženi koja i dalje nema pristup Hilandaru.

Slavoljub (54) je dobitnik mnogobrojnih priznanja za svoja, uglavnom, jedinstvena i ekskluzivna ostvarenja, ali mu je, kako sam kaže, jedno od najdražih što je u udžbeniku za likovno vaspitanje, namenjenom višim razredima osnovne škole, predstavljen i komad nakita pod nazivom „Hilandarska zora”, upravo iz ove kolekcije.

Inspirativni su nazivi pojedinih eksponata nakita kao što su Lestve Jakovljeve, Nedremano oko, Runo Gedeonovo, Nojeva barka, Carska maslina, Milutinove zidine, Hilandarske dveri...

Izložba „Snovi Hilandara”, nakon Novog Sada, biće predstavljena u Grčkoj, Rusiji i drugim zemljama Evrope.

S. Živković

[objavljeno: 15/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.