Oštrije mere za sivu ekonomiju

Izvor: Radio 021, 22.Apr.2018, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštrije mere za sivu ekonomiju

Razvoj i primena softvera eInspektor, bolja koordinacija inspekcija i tužilaštava u procesuiranju krivičnih dela u oblasti sive ekonomije i smanjenje broja parafiskalnih nameta tri su prioritetne mere Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije na koje će biti stavljen poseban fokus tokom ove i sledeće godine.

Posebna pažnja, kada je reč o suzbijanju sive ekonomije, biće usmerena na sektore ugostiteljstva i turizma, poljoprivrede i saobraćaja, gde je evidentiran >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << povećani rizik od poslovanja u sivoj zoni, navodi se u saopštenju.

Na zajedničkoj sednici vladinog Koordinacionog tela i Stručne grupe za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, ocenjeno je da će usvojene izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji dati pozitivan efekat u smanjenju obima sive ekonomije, jer predviđaju povećanje kazni za prekršaje kao što su neizdavanje računa i neprijavljivanje radnika.

Prema odredbama tog zakona, preduzećima, firmama, kompanijama će za učinjeni prvi prekršaj, umesto zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od sedam dana, ubuduće biti izricana zabrana rada od 15 dana, za ponovljeni prekršaj 90 dana, a ukoliko se isti prekršaj ponovi i treći put, zabrana delatnosti trajaće do godinu dana.

Najavljeno je i da će po hitnom postupku biti izmenjen i Zakon o duvanu, kako bi bio sužen prostor nesavesnim proizvođačima duvana da falsifikuju ugovore o legalnoj proizvodnji.

Na sednici je usvojen revidirani Nacionalni program i definisano 15 prioritetnih mera u cilju još efikasnije primene tog strateškog dokumenta. Za prioritete su glasali članovi Stručne grupe – predstavnici resornih ministarstava, Poreske uprave, Uprave carina, RSJP, privrede okupljene u Savezu za fer konkurenciju i NALED-a, piše u saopštenju za medije.

"Softver eInspektor čijom izradom rukovodi Kancelarija za IT i e-upravu do sredine sledeće godine umrežiće sve inspekcije u Srbiji i omogućiti im bolje planiranje i koordinaciju kontrola i ciljanje najvećih izvora sive ekonomije na osnovu informacija koje budu razmenjivale. Među odabranim prioritetima najveći broj se odnosi upravo na inspekcije", izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čiji kabinet, zajedno s predstavnicima kabineta predsednika Republike i potpredsednice vlade takođe učestvuju u radu Stručne grupe.

Kako se saopštava izabrani prioriteti u domenu unapređenja inspekcijskog nadzora jesu stručno usavršavanje inspektora, usklađivanje njihovog broja prema potrebama, strandardizacija procene rizika pri planiranju kontrola, bolje opremanje inspekcija, a sve bi trebalo da zaokruži usvajanje dopuna Zakona o inspekcijskom nadzoru i usaglašavanje tzv. sektorskih zakona s ovim propisom.

"Visoko na listi prioriteta jeste i kontrola pojedinaca i firmi koji posluju na crno, odnosno nisu registrovani i kojih prema proceni NALED-ove studije o sivoj ekonomiji ima 17,2 odsto u ukupnom broju preduzeća. Stavljanje akcenta na ovu meru imaće poseban značaj za prehrambenu industriju zbog rizika koji nosi promet hrane proizvedene u neregistrovanim pogonima, kao i u poljoprivredi gde je izražen problem sa sezonskim radnicima koji su najčešće angažovani na crno", rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i predsedavajući Koordinacionog tela, čiji su članovi ministri Dušan Vujović, Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović, Zoran Đorđević, Branko Ružić i Goran Knežević.

Predstavnici Saveza za fer konkurenciju i NALED ocenili su kao veoma pozitivno što su se među 15 ključnih mera i aktivnosti našli smanjenje broja parafiskala i unapređenje sistema fiskalizacije kao važni instrumenti za uspostavljanje fer tržišne utakmice, stoji u saopštenju.

"Sa primenom mere poreskog oslobođenja početnika u poslovanju koja je usvojena i stupiće na snagu u oktobru ove godine, verujemo da ćemo dati snažan podsticaj razvoju preduzetništva i daljem suzbijanju sive ekonomije među neregistrovanom privredom", istakao je predsedavajući Saveza za fer konkurenciju Goran Pitić.

Autor: Danas

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.