Izvor: Luftika.rs, 12.Jun.2021, 15:13

Ostavio nam je azbuku sa 30 slova, lepo bi bilo da ih naučimo

Po poslednjem popisu u Srbiji 2,68 odsto stanovništva je bez školske spreme, 11 odsto sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem, a 20,76 odsto sa osnovnim obrazovanjem, što je 34,44 odsto ukupnog broja stanovnika.
Dakle, više od trećine stanovnika Srbije je nepotpuno pismeno i nedovoljno obrazovano.
Ovako poražavajućim podacima doprinosi i nedovoljan broj časova srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama, gde zaostajemo za evropskim zemljama u kojima je broj časova >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << maternjeg jezika znatno viši.
Poznavati svoj jezik i pismo, jedno je od merila obrazovanog čoveka. U 21. veku se sve više govori o informatičkoj pismenosti, ali možda pre treba govoriti o bazičnoj pismenosti, a tek onda i o funkcionalnoj pismenosti.
Saobraćajna signalizacija (saobraćajni znakovi) u Republici Srbiji uređeni su Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, koji donosi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Pretpostavljamo da su, za signalizaciju na putevima, zaduženi Putevi Srbije, a za postavljanje tabli sa nazivima ulica i ostalih putokaza opštinski organi. Izrada tabli je, ako malo izguglate, izgleda unosan posao i obavlja ga mnogo firmi.
Da li je obavezno da onaj ko daje nacrt, odnosno projektnu dokumentaciju za putnu i turističku signalizaciju, putokaz, naziv ulice, dela grada, parka, turističke destinacije, bude elementarno pismen?
Po zakonu da, i to dvojezično. U nekim slučajevima na jezicima više naroda i narodnosti.
U praksi, Vuk Karadžić nam je ostavio savršeno pismo – jedno slovo-jedan glas, a mi ni tih trideset slova ne znamo. Evo zašto se Vuk Karadžić ne prevrće u grobu, nego okreće kao ventilator:
Uzela bih onaj drveni patrljak od noge pa bi ga bila dok se ne usere:/ pic.twitter.com/ZIzy12DFgB
— Vesna Zečević (@ZecevicKremish) June 11, 2021

Nije problem kad se pogreši, nego kad se greška ne ispravi.
pic.twitter.com/2WPhSJtYm1
— Čedo (@CedoMirkovic) June 11, 2021

Ima toga još:
pic.twitter.com/KJbgqlo0Cf
— Željka Stanojković (@mamastanoj1) June 11, 2021

I još, i to dvojezično, i na engleskom:
pic.twitter.com/PK9gRTu65e
— Čedo (@CedoMirkovic) June 11, 2021

Verovatno ovakvih primera ima sijaset, ovo su oni koje smo našli na Tviteru. I ponovo: nije problem greška, nego to što grešku niko ispravio nije. Ni jednu.
Koliko je ljudi videlo ove table pre postavljanja? Ko je sve stavio potpis na projekat, platio izradu a da nije primetio ili nije video ili ga nije uooopšte zanimalo šta tu piše i kako ta, projektovana i novcem građana Srbije plaćena, tabla izgleda?
Lako je trošiti državne, naše novce bez provere šta ste platili, je l’ da?
Nama je taman kako smo zaslužili, svima.
Promena naziva beogradskih ulica podelila javnost, stiglo pismo i iz Maribora

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.