Izvor: Radio 021, 28.Avg.2020, 21:31

Ostaju redovi za testiranje na koronu zbog putovanja, ništa od privatnih klinika

Građani koji pokušavaju da uhvate poslednje dane leta i odu van granica na odmor, a očekivali su da će PCR testiranjem na privatnim klinikama moći da izbegnu redove ispred Instituta "Torlak", na primer, uzalud su delili nadu privatnika, kojima očekivana odobrenja nisu stigla.

Kako su za Politiku rekli u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije, "nijedna privatna laboratorija nije dobila potvrđujuće rešenje za PCR testiranje na kovid 19".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Kada su im početkom meseca odobrena serološka ispitivanja na virus korona, u asocijaciji su naglasili da će Ministarstvo zdravlja proceniti opremu, prostor i kadar u privatnim laboratorijama koje su podnele zahteve da rade PCR testove i da očekuju da će im izdati dozvole tokom avgusta.

To se nije dogodilo, a u međuvremenu je i Egipat uveo obavezu posedovanja rezultata PCR testa za građane Srbije koji su kod njih već uplatili turističke aranžmane, tako da je pritisak na državne laboratorije dodatno uvećan. Od destinacija na koje obično putuju naši turisti, negativan PCR ili pozitivan serološki test je potreban i za Crnu Goru, Hrvatsku, Bugarsku, dok je Grčka za naše turiste potpuno zatvorila granice. Ipak, bez testova se može u Neum u Bosni i Hercegovini, Tursku i Albaniju.

Upitani da li se kod njih traži mesto više za PCR testiranje, to jest ima li redova, sa Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" nisu odgovorili. Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, preko čijeg računa moraju da prođu sve uplate od 6.000 dinara, koliko staje testiranje u državnim ustanovama na lični zahtev, takođe nije stigao odgovor na pitanje koliko je takvih zahteva u poslednjem periodu. Detalje i način popunjavanja uplatnice građani mogu pronaći na internet adresi RFZO-a, kao i informacije o povraćaju novca ukoliko se, na primer, prijave i uplate, a ne testiraju se.

Osim u "Torlaku", gde nije potrebna prethodna najava, građani se na lični zahtev, uz zakazivanje, mogu testirati po domovima zdravlja, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd i Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, a i Klinički centar Srbije je imao za to opredeljen mobilni kontejner. To mogu učiniti i u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", gde kažu da sedmično obave oko 1.300 PCR testiranja na lični zahtev, većinom zbog putovanja u Crnu Goru. Oni još ne beleže veće interesovanje za testiranje zbog putovanja u Egipat. Od 24. juna ova vrsta testiranja u "Batutu" se zakazuje na telefon 060/71-71-892 od 10 do 12 časova, ali tek za prvi dostupni termin, uz donetu uplatnicu.

Tračak nade, ako bi to moglo tako da se kaže, stiže od Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, koji kaže da bi se u Briselu tek sledeće na sastanku komisije Evropske unije možda moglo pomenuti skidanje Srbije sa crvene liste zemalja za ulazak u njihove članice. Takođe ističe da "ima nekih nada" da će od nedelje biti ukinut uslov posedovanja negativnih PCR i pozitivnih seroloških testova za ulazak u Crnu Goru.

"Čekamo odluke, ali nemam nikakve najave da će to da se dogodi i sa Hrvatskom. Postoje najave da će Grčka i Bugarska ponovo da razmatraju naš status, ali još uvek ne znamo ništa konkretno za njih. To znači da bi Grci možda mogli da nas puste da tamo letujemo u septembru uz PCR test, a Bugari teško da će da ga ukinu. Polovinom ovog meseca imao sam čak dokument koji mi je potvrđivao namere bugarskih vlasti da ukinu testiranje za žitelje Srbije, ali je, nezavisno od njihove dobre volje, EU donela odluku da nam taj uslov ostave", ističe Seničić.

Dodaje da još postoji mogućnost da Egipat napravi izuzetak od obaveze posedovanja PCR testova od 1. septembra za deo naših turista koji isključivo putuju do Hurgade i Šarm el Šeika i da bi ta posebna mera važila do 1. oktobra.

"Juta već ima sedam-osam agencija koje su se angažovale i obezbeđuju na klinikama i institutima termine za testiranje klijenata koji su kod njih uplatili aranžmane za Egipat. Ta obaveza žestoko ugrožava sezonu, a i agencije, koje mogu da potroše sve ono što su dosad zaradile pošto uz PCR testiranje nema čarter letova, pa moraju da plate skuplje linije ili čak da šalju prazne avione po putnike koji su već u Egiptu", ističe Seničić.

Adresa za testiranje na lični zahtev u Novom Sadu je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.