Osobe sa invaliditetom plaćaće carinu na uvoz automobila i opreme

Izvor: Radio 021, 17.Jan.2017, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osobe sa invaliditetom plaćaće carinu na uvoz automobila i opreme

Osobe sa invaliditetom od 5. februara neće više moći bez carina da uvezu polovne ili nove automobile, kao ni ortopedska pomagala i rezervne delove za njih.

Ta beneficija im je ukinuta novim carinskim zakonom, koji je stupio na snagu 6. januara, pa će tako više stotina ljudi sa invaliditetom, prema procenama njih oko 600.000, morati ubuduće da plaćaju ove dažbine. To praktično znači da će ih kupovina automobila koštati skuplje i za više hiljada evra. Predlagač >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zakona, Ministarstvo finansija, na taj korak se odlučio zbog usklađivanja propisa sa Evropskom unijom.

"Evropski propisi ne dozvoljavaju takav način uvoza automobila, pa je u okviru seta izmena carinskog zakona, koji se ticao usklađivanja sa evropskim zakondavstvom, urađena i ova izmena. Znamo da nije popularna, ali je morala da se uvede, a svi oni koji su sklopili kupoprodajni ugovor o nabavci vozila do 6. januara u narednih šest meseci moći će bez carine da ih uvezu", kaže sagovornik "Blica" iz Ministarstva finansija.

Međutim, osoba sa invaliditetom Milan Jolović kaže da to nije tačno i da se Srbija ne može porediti sa Evropom u toj oblasti.

"Šokiran sam da su nam uvedene carine na uvoz automobila jer smo mi samo u inostranstvu i mogli da kupimo automobil za naše potrebe, jer u zemlji ne postoji proizvođač ali ni kategorija koja bi ispunjavala naše specijalne potrebe. To je za nas bilo veliko olakšanje jer smo štedeli nekoliko hiljada evra", priča on.

Kako kaže, većina osoba sa invaliditetom morala je zbog svojih potreba, ali i pomagala, da kupuje automobile karavane.

"Ja sam na uvozu mog automobila uštedeo oko 3.000 evra. Da stvar bude gora, kao božićnu čestitku od države smo dobili carinu na pomagala, a to su kolica, kao i na rezervne delove za njih", kaže Jolović.

U Upravi carine za "Blic" je potvrđeno da su izmenjenu carinski propisi. "Zakon je donela skupština na predlog Ministarstva finansija, a mi ga moramo sprovesti. To znači da od 5. februara, kada ova mera počinje da se primenjuje, na uvoz automobila se plaća carina", navode u Upravi carina.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.