Izvor: Radio 021, 26.Mar.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovano Udruženje turističkih agencija Srbije

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) osnovano je u Beogradu, a na osnivačkoj skupštini održanoj u Privrednoj komori Srbije prisustvovalo je 104 predstavnika turističkih agencija iz zemlje, saopštilo je ovo Udruženje.

Kako se navodi, predstavnici turističkih udruženja podržali su inicijativu za osnivanje "modernog udruženja koje će se uključiti u rad državnih organa i time uzeti aktivno učešće u sprovođenju objektivnog i pravednog poslovanja u skladu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zakonima, u cilju povećanja transparentnosti i borbe protiv nelojalne konkurencije".

Udruženje je osnovano 22. februara ove godine, a inicijativa za osnivanje UTAS-a javila se kao posledica situacije da su početkom godine osiguravajuće kuće, kažu u udruženju, podigle cene svojih polisa za turističke agencije za 700 procenata, što će se, ocenjuju, verovatno odraziti na cene turističkih aranžmana.

"Nedavno je usvojen novi Zakon o turizmu koji ima dosta nelogičnosti i nedostataka, koji ne sprečava moguće zloupotrebe u turističkoj privredi i nasuprot očekivanjima i namerama, ne štiti ni putnike ni privredne subjekte, niti je u skladu sa direktivama EU", kaže se u saopštenju.

Smatraju da se u njihovoj branši favorizuju velike turističke agencije time što se, kažu, propisuju nameti nesrazmerni obimu poslovanja, a kazne se, dodaju, ne sprovode.

"Želimo da se ogradimo od lošeg poslovanja pojedinih turističkih agencija iz prošlosti, kao i da putnicima damo jasne, precizne i tačne informacije o uslugama koje pružamo, jer smatramo da građani imaju pravo da znaju kompletnu istinu u vezi s privređivanjem u turizmu u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Inače, u Srbiji od 1954. godine, kada je osnovana, deluje i Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije - YUTA, koja posluje kao strukovna neprofitna organizacija.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.