Izvor: B92, 05.Dec.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oskrnavljeno groblje u B. Gradištu

Novi Sad, Bačko Gradište -- Policija je privela četiri maloletnika za koja se sumnja da su porušila 48 nadgrobnih spomenika na katoličkom groblju u Bačkom Gradištu.

To je potvrdio zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. "MUP će i u buduće najoštrije i odlučno reagovati kada su u pitanju krivična dela koja mogu uticati na dobre međunacionalne odnose u Srbiji", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je jedan od privedenih maloletnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priznao krivično delo i da je saslušanje ostalih u toku. U MUP-u Srbije je rečeno da su svi privedeni mađarske nacionalnosti.

Pajtić oštro osudio vandalizam

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić najoštrije je osudio rušenje spomenika na Katoličkom groblju u Bačkom Gradištu i zatražio da hitno budu pronađeni počinioci.

"Počinioci ovog sramnog krivičnog dela ugrožavaju mir i bezbednost svih građana Vojvodine i Srbije, jer rušeći nadgrobne spomenike unose pometnju i nemir neprimeren našem društvu", rekao je Pajtić novinarima.

Naveo je da takvi tužni događaji posebno teško padaju, jer se dešavaju u vreme kada je Srbija krupnim koracima krenula ka savremenim, civilizovanim društvima, ka Evropskoj uniji.

"U EU nam odaju priznanje za toleranciju, saradnju i razumevanje, oličene u pravima svih naših građana da čuvaju svoj jezik, pismo, kulturu i tradiciju", podsetio je Pajtić.

Naveo je da je Vojvodina uvek bila i ostaće primer napredne multinacionalne i multikonfensionalne sredine, jer se u njoj poštuju različitosti i ne gleda ko je koje vere i nacije.

"Tako će biti i ubuduće. Stoga od nadležnih organa očekujem da što pre otkriju počinioce ovog sramnog dela i privedu ih licu pravde", rekao je Pajtić.

I predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i načelnik Uprave policije u MUP-u Srbije Mladen Kuribak osudili su rušenje 48 nadgrobnih spomenika na katoličkom groblju u Bačkom Gradištu.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsednika vojvođanskog parlamenta, Egereši je prilikom obilaska groblja najenergičnije osudio taj vandalski čin i rekao da saoseća sa porodicama čiji najmiliji počivaju na groblju u Bačkom Gradištu, kojima je, pored materijalne štete, nanet i veliki duševni bol.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.