Orepić: Ćirilice više neće biti u Vukovaru

Izvor: Radio 021, 14.Avg.2016, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orepić: Ćirilice više neće biti u Vukovaru

Ministar unutrašnjih poslova tehničke vlade Hrvatske Vlaho Orepić izjavio je da, nakon brisanja lažnih prebivališta, u Vukovaru više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u tom gradu.

"Izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 odsto. Ako je to jedino uporište za korišćenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga tog uporišta više neće biti. Srpska manjina manipulisala je nelegalnim prebivalištima", rekao je Orepić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za zagrebački "Večernji list".

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac izrazio je u otvorenom pismu ministru Orepiću zabrinutost za ostvarivanje prava manjina i za opštu bezbednost u Hrvatskoj, povodom njegove izjave.

Pupovac ističe da je Vlaho Orepić optužio više puta celu manjinu da manipuliše prijavom prebivališta i da takve optužbe ne samo zabrinjavaju već i plaše.

"Kada Vi, ministar unutrašnjih poslova, ne znate ili namerno previđate razliku između Zakona o prebivalištu, Zakona o popisu birača i Zakona o popisu stanovništva, onda postoje svi razlozi za pitanje postoje li i elementarne pretpostavke za ostvarivanje manjinskih prava", poručio je Pupovac u otvorenom pismu Orepiću.

"Ministre, pravo na službenu upotrebu jezika i pisma manjine ne temelji se na popisu birača već na popisu stanovništva! Zato nemojte obmanjivati javnost da ćete time rešiti problem ćirilice", dodaje Pupovac.

Autor: Tanjug, Večernji list

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.