Opuštanje u kupki topi kalorije koliko i pola sata šetnje

Izvor: Radio 021, 01.Apr.2017, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opuštanje u kupki topi kalorije koliko i pola sata šetnje

Opuštanje uz što topliju kupku, u zavisnosti od toga koliku vrućinu možete da podnesete, "topi" kalorije kao i šetnja od 30 minuta, kažu istraživači sa Univerziteta Lafboro u Engleskoj.

Tim istraživača pratio je 14 muškaraca kroz dva testa. Jedni su morali sat vremena da voze bicikl, a drugi leže u vodi toploj 40 stepeni Celzijusa.

Cilj je bio da se unutrašnja temperatura organizma podigne za jedan stepen. Oni koji su vozili bicikl "spalili" su oko 600 kalorija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dok su muškarci koji su samo ležali u vrućoj kupki izgubili 130 kalorija, koliko se otprilike potroši nakon pola sata hoda.

Još jedna korisna posledica kupanja u vrućoj vodi, koja je možda važnija od trošenja kalorija, jeste to što proteini koji se oslobađaju iz tela tokom kupke kontrolišu nivo šećera u krvi. Takođe, brojni naučnici slažu se u tome da svakodnevno opuštanje u kadi bolje deluje na smanjenje anksioznosti i nervoze od bilo kog leka.

Autor: Klix/ Foto: Pixabay

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.