Izvor: Glas javnosti, 23.Jun.2009, 04:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužen zbog oružja i eksploziva

BEOGRAD - Opštinski javni tužilac u Novom Sadu podigao je juče optužnicu protiv Novosađanina Iva Đukanovića zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnog materijala. Suprug Tatjane Đukanović, savetnice vojvođanskog premijera Bojana Pajtića, uhapšen je uoči održavanja Samita šefova država centralne Evrope, održanog prošle nedelje u Novom Sadu, a u njegovom stanu i garaži pronađeno je 6,5 kilograma eksploziva, četiri pištolja, šezdeset „pištolja olovki“, prigušivači, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << upaljači za eksploziv i drugo naoružanje.

Posle svega, ostaje nejasno zašto je Đukanović odmah posle hapšenja odlukom istražnog sudije pušten na slobodu.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da je za MUP veoma iznenađujuće što Đukanoviću nije određen pritvor, imajući u vidu pronađenu količina oružja i eksploziva.

- Sigurno da to nije delo za koje se neko može braniti sa slobode, ali ne želimo da se mešamo u rad pravosudnih organa - ističe Dačić.

Branislava Perišić, istražni sudija Opštinskog suda u Novom Sadu, tvrdi da je oslobodila Đukanovića jer nije postojao nijedan zakonski razlog za određivanje pritvora.

- U trenutku kada je priveden nisam znala ni ko je ni šta je taj čovek, a u kaznenoj evidenciji nije imao ništa. Politika me ne interesuje. Na mene niko nije vršio pritisak, a i da jeste, ne bi mu vredelo - ističe sudija Perišić. Ona kaže i da nije bilo nikakve kaucije niti oduzimanja putnih isprava, već je slučaj samo prosleđen tužilaštvu.

Darko Trifunović s Fakulteta za bezbednosti ubeđen je da je odlukom sudije ugrožena bezbednost svih građana Srbije.

- I te kako je bilo razloga za određivanje pritvora! Prvo, njegova supruga, koja je saizvršilac u krivičnom delu, nije privedena i saslušana. Nemoguće je da nije znala za toliki arsenal u njihovom stanu - kaže Trifunović.

Advokat Božo Prelević smatra da je postupak istražnog sudije u ovakvom slučaju retkost, ali se bez uvida u predmet ne može reći da li je pogrešila.

- Ne znam postoji li opasnost od bekstva, ponavljanja dela ili uticaja na svedoke. Bez obzira na odluku sudije, tužilac može da se žali ili da pokrene novi postupak u kome će tražiti određivanje pritvora - navodi Prelević.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.