Oprezno s gljivama u prirodi, moguće trovanje

Izvor: Radio 021, 10.Jul.2018, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezno s gljivama u prirodi, moguće trovanje

Meštanka iz Ćuprije (44) morala je da zatraži pomoć lekara pošto je konzumirala otrovne gljive "zavodnice", misleći da je ubrala "lisičarke", saopštilo je Udruženje gljivara i prirode Gorun iz Ćuprije.

Toplo i kišno vreme na području Pomoravlja, Resave i Levča, kao i u celoj Srbiji, pogodovalo je razvoju gljiva. U ćuprijskoj bolnici beleže i slučaj trovanja nakon konzumiranja pečuraka, upozorili su čuprijski gljivari.

Oni navode da je, prema izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << lekara, otrovana osoba konzumirala otrovnu omphalotus olearius, narodski naziv - zavodnica, misleći da je u pitanju cantharellus cibarius, poznata kao lisičarka.

Sreća je u nesreći, dodaju, što otrovana žena nije podelila obrok sa članovima porodice.

Udruženje Gorun apeluje da se svi koji gljive ne poznaju uzdrže od sakupljanja i konzumacije pečuraka iz prirode, upozoravajući da posledice mogu biti ozbiljne, čak i fatalne.

Autor: Fonet

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.