Opozicija: Gde je Statut Vojvodine?

Izvor: B92, Beta, 12.Nov.2009, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija: Gde je Statut Vojvodine?

Beograd -- Kako kažu u vladajućoj koaliciji, Statut Vojvodine stigao je u Skupštinu Srbije, ali poslanici opozicije tvrde da nisu upoznati sa sadržinom tog akta.

Iako se od predstavnika vlasti može čuti da je Statut Vojvodine iz Novog Sada vraćen Skupštini Srbije, niko od poslanika još ne zna kakve su tačno izmene u njega unete.

Dok opozicija kritikuje vladajuću većinu zbog, kako se moglo čuti, traljavog odnosa prema rešavanju ovog pitanja, iz vlasti najavljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će parlament početi raspravu na temu Statuta Vojvodine već naredne nedelje, te da ih u tome neće sprečiti ni proglašena epidemija gripa.

Gde je Statut i šta u njemu piše i gde je Predlog zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini, pita opozicija.

Šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija kaže da je Statut u parlamentu i da će se uskoro naći i pred poslanicima.

Opasku opozicije koja se u holovima mogla čuti da će i Statut da zahvati epidemija gripa, posebno kad se bude prikupljao kvorum za tu sednicu, Kolundžija ne shvata kao ozbiljnu.

"Kada ne bih razmišljala ozbiljno o ovoj instituciji, onda bih to smatrala dobrim vicem. Ali pošto zaista razmišljam ozbiljno o ovoj instituciji i svima koji u njoj rade i trude se da rade, onda mogu samo da kažem da je to potpuno jedna besmislena konstrukcija", ocenjuje Kolundžija.

"Dakle, naš je interes da što pre zaokružimo tu ustavnu obavezu koja se zove usvajanje Statuta i Zakona o nadležnostima i mi ćemo to uraditi", poručuje ona.

Iz Saveza vojvođanskih Mađara kažu da očekuju sednicu. Na pitanje da li je upoznat sa izmenema koje su unete, Balint Pastor je rekao da još čeka da vidi konačan predlog Statuta.

"Čekamo svi da stigne taj predlog Statuta", rekao je Pastor koji je, odgovarajući na pitanje zašto predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši nije potpisao Statut, odgovorio da je to pitanje za predsednika pokrajinskog parlamenta.

Liberalnodemokratska partija kritikuje vlast zbog situacije koja prati donošenje Statuta.

Šef poslanika LDP-a Čedomir Jovanović takav odnos upoređuje s buvljom pijacom.

"Traljavost, javašluk, neodgovornost, neverovatna površnost koja prati izradu Statuta i Zakona i sve ono što je obeležilo poslednjih godinu dana, zapravo toliko kompromituje vladajuću koaliciju", ocenjuje Jovanović.

"Tako da u ovom trenutku jedino što možemo da učinimo jeste što brže stavljanje tačke na tu pogrešnu i na pogrešan način otvorenu temu kako bi se u društvu stvorila ona vrsta perspektive u kojoj će manje zavisiti od Demokratske stranke i njenih koalicionih partnera", poručuje on.

Za radikale Statut i prateći zakon nisu prihvatljivi, ponovio je zamenik šefa poslanika SRS Aleksandar Martinović.

"Čitava priča oko Statuta Vojvodine već sad počinje da bude smešna, ona je tužna zato što je Statut protivustavan, ali već sad počinje da bude smešna", ocenjuje on.

"Sad ispada da su Novi Sad i Beograd hiljadama kilometara udaljeni, pa se na tom putu gube statuti, gube zakoni. Jedno piše u Novom Sadu, drugo stigne do Beograda, itd.", navodi Martinović.

"I sve ovo liči na priču o usvajanju Statuta neke zemljoradničke zadruge, a ne jednog akta koji treba da bude donet u skladu sa Ustavom Republike Srbije", smatra zamenik šefa poslanika radikala.

Prema najavama iz vladajuće većine, sednica na kojoj se očekuje rasprava o Statutu Vojvodine mogla bi da počne krajem sledeće nedelje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.