Izvor: Luftika.rs, 02.Dec.2020, 14:03

Oplakali smo Maradonu, a ni jednu suzu pustili nismo za ženu koju je tukao

Scena u kojoj muškarac udara ženu nije ni malo prijatna. Muško lice izobličeno od besa koje diže ruku na ženu uvek je za svaku osudu. Ali šta kada nam je to gnevno lice poznato i svi ga pamtimo u potpuno drugom kontekstu?
Ako to lice pripada, recimo, najpoznatijem i naslavnijem fudbaleru, Dijegu Maradoni?
Sudeći prema izlivima tuge nakon njegove smrti u 60. godini, čini se da bi bilo previše tražiti od ljudi da priznaju da su naši heroji, naročito naši sportski heroji s >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << pravom optuženi za nasilje u porodici. Maradonino lice se nikako ne uklapa u tu neprijatnu sliku, osim ako ste pogledali video.
Prvi put prikazan na argentinskoj televiziji pre šest godina, na videu je Maradona koji, kako izgleda, udara svoju tadašnju devojku, bivšu profesionalnu fudbalerku Olivu Rocio, trideset godina mlađu od njega. Nestabilan na nogama, Maradona viče na nju i onda je, kako izgleda, dva puta udara.
Šamari se jasno čuju, kao i da mu Oliva viče na španskom da prestane.
Maradona nije osporio autentičnost videa, ali jeste poricao da je udario Olivu, piše Guardian, a prenosi portal Lola magazin.
“Zgrabio sam telefon, ali kunem se bogom da nikad nisam udario ženu”, insistirao je. To nije bilo prvi put da je Oliva optužila Maradonu da je zlostavlja, iako nikada nije podnela tužbu.
Drugi incident desio se u avionu, pred desetinama svedoka, kada je Maradona verbalno zlostavljao Olivu, da bi je zatim ščepao za vrat. Par se razilazio i mirio nekoliko puta pre nego što je Oliva zauvek napustila Maradonu pre dve godine.
Maradonina smrt slučajno se poklopila sa Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Na isti dan, zvanične statistike pokazale su da se petina prekršaja počinjenih u Engleskoj tokom tri meseca karantina odnosi na nasilje u porodici. Ove statistike morale su navesti autore oproštajnih poruka upućenih Maradoni da se zamisle.
Nasilje u porodici rutinski se previđa ili čini nevidljivim naročito ako je osumnjičeni počinitelj elitni sportista ili slavni glumac.
Kada je olimpijac Oscar Pistorius ubio svoju devojku, Reeva Steenkamp, komentatori su na početku poverovali u njegovu priču da je u pitanju bio provalnik. Tek mnogo kasnije, nakon dugotrajnog sudskog procesa, Pistorius je proglašen krivim za ubistvo.
Veze u kojima su žene zlostavljane često se opisuju kao burne, depersonalizujući time krivicu. Ali Maradonini ljubomorni ispadi – jednom je izbacio Olivu iz svog doma u Dubaiju nakon što ju je nepravedno optužio da je flertovala sa golmanom Mančester Junajteda poznati su svakoj ženi koja je bila u vezi sa posesivnim muškarcem.
Prošlog meseca odavala se počast škotskom glumcu Šonu Koneriju – koji je između ostalog proglašen vitezom – a koji je umro u 90. godini.
Poput Maradonine, njegova biografija ima neodoljivu priču o siromašnom dečaku koji je postao bogataš, sa dosta pominjanja činjenice da je napustio školu sa 14 godina i da je radio fizičke poslove pre nego što je postao izuzetno uspešan glumac. “Naša nacija danas žali jednog od naših najvoljenijih sinova”, rekla je premijerka Škotske, Nicola Sturgeon.
Kako se i moglo predvideti, većina osvrta na njegov život izostavljala je optužbe da je Koneri bio nasilan prema svojoj prvoj ženi, australijskoj glumici Diane Cilento, koja bi posle bila u modricama.
U njenoj autobiografiji, objavljenoj 2006. godine, Cilento opisuje kako se zaključala u kupatilo kako bi se zaštitila nakon što ju je Koneri udario u lice i oborio na pod, rečima “od drugog udarca sam odletela”.
Čini se da se on čak nije ni kajao zbog toga.
“Mislim da nema ništa naročito pogrešno u tome da udariš ženu – mada ne preporučujem da to činite na isti način na koji biste udarili muškarca”, kazao je u intervjuu za Playboj 1965. godine.
“Šamar otvorenom šakom je opravdan, ako nijedna druga opcija ne uspe i ako je bilo puno upozorenja.” Potvrdio je svoje stavove u intervjuu sa Barbarom Walters 1987. godine, ne osuđujući nasilje u porodici sve do 2006. godine.
Ali ovi muškarci nisu izuzetak. Ima ih mnogo, iz raznih društvenih staleža, različitog imovinskog stanja ili obrazovanja.
Zlostavljači mogu biti talentovani i zgodni, nešto što je obožavaocima glumca Džonija Depa očigledno teško prihvatiti, kada je sudija, postupajući po njegovoj žalbi, prihvatio većinu tvrdnji njegove bivše supruge Amber Heard.
Možda je obožavaocima elitnih sportskih zvezda i oskarovaca teško priznati da su njihovi heroji zlostavljali žene. Ali nasilje u porodici je epidemija i neće se zaustaviti brisanjem iz biografija i smrtovnica. Svi delimo odgovornost za to i ne možemo tek tako odbaciti krivicu zbog nečijeg talenta.
Glavni Maradonin doktor pod istragom zbog mogućeg ubistva iz nehata

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.