Opasan ili poželjan uvid u rad advokata

Izvor: Politika, 10.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasan ili poželjan uvid u rad advokata

Slučaj novosadskog advokata Radovana Štrpca, koji je uhapšen zbog sumnje da je novcem Darka Šarića kupovao preduzeća, otvorio je pitanje da li bi fiskalizacija sprečila ovakve i slične zloupotrebe

Polemika između Ministarstva finansija i advokata u vezi sa primenom Uredbe o uvođenju fiskalnih kasa, čija je primena trebalo da počne 1. marta, se nastavlja. Slučaj novosadskog advokata Radovana Štrpca, koji je prošle nedelje uhapšen zbog sumnje da je novcem koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grupa Darka Šarića stekla kriminalom kupovao preduzeća po Vojvodini, otvorio je pitanje da li bi fiskalizacija sprečila ovakve i slične zloupotrebe.

Dok u Poreskoj upravi tvrde da bi se kroz fiskalizaciju pratio ostvaren promet advokata i na taj način sprečile zloupotrebe, iz Advokatske komore Srbije poručuju da uvođenje fiskalnih kasa nema veze sa sprečavanjem nezakonitih radnji.

– Smatram da bi uvođenje fiskalnih kasa pomoglo u rešavanju slučajeva poput onog Štrpčevog s obzirom na to da bismo na taj način mogli da pratimo ukupan promet koji ostvare advokati. Uvođenjem fiskalnih kasa znalo bi se od koga su i koliko advokati naplatili za pružanje svojih usluga – kaže Zoran Jovanović, portparol Poreske uprave.

Nasuprot njemu, Branislav Vulić, član Komisije za poreze i doprinose Advokatske komore Srbije, tvrdi da fiskalizacija nema nikakve veze sa sprečavanjem zloupotreba. Prema njegovim rečima, inspektor sa fiskalnim računom može da uđe u advokatsku kancelariju i na osnovu usluga koje su pružene, izvrši uvid u celokupnu dokumentaciju što predstavlja kršenje ljudskih prava i sloboda.

– Zakonom o krivičnom postupku regulisano je da pretres advokatske kancelarije može da se vrši samo po odluci suda. Sudija mora tačno da odredi koji predmet će biti pregledan, da li da se izvrši uvid ili oduzme spis ili dokument koji se nalazi u predmetu. Prilikom pretresa kancelarije obavezno mora da bude prisutan predstavnik advokatske komore, što je u slučaju Radovana Štrpca ispoštovano. U konkretnom slučaju, bio je prisutan jedan kolega i on je insistirao da se postupi po naredbi policije i da se ne diraju predmeti koji nisu obuhvaćeni rešenjem istražnog sudije, odnosno naredbom specijalnog tužioca – objašnjava Vulić.

Inače, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević rekao je da će uvođenje fiskalnih kasa za taksiste, advokate i prosvetu biti odloženo za najmanje šest meseci. On je dodao da bi Vlada Srbije tu odluku trebalo da usvoji u četvrtak, 12. februara, prema predlogu ministarstava trgovine, prosvete i pravde.

Cilj odlaganja je da se još jednom u Vladi Srbije analizira uticaj fiskalizacije na te grupe – rekao je ministar.

M. Derikonjić

[objavljeno: 11/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.