Izvor: Radio 021, 09.Maj.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman tajno snima svoje zaposlene

Zaštitnik građana Zoran Pašalić neovlašćeno snima razgovore sa zaposlenima u službi ombudsmana.

Da se sastanci sa zaposlenima snimaju potvrdio je i sam Pašalić, koji je na zahtev "Danasa" da im dostavi audio-snimke sa tih sastanaka rekao da se oni brišu nakon dva dana.

Zaposleni u stručnoj službi Zaštitnika građana nisu bili obavešteni da se sastanci koje Pašalić drži sa zaposlenima snimaju, niti je od njih tražena saglasnost za tako nešto. Kako su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Danasu" posvedočili zaposleni, da se sastanci snimaju shvatili su 2. novembra prošle godine, kada im je pušten deo audio-snimka sa sastanka održanog 29. avgusta. List konstatuje da je, prema tome, snimak postojao više od dva meseca i nije izbrisan nakon dva dana, kao što je Pašalić naveo. Zaštitnik građana nije im odgovorio zašto se sastanci uopšte snimaju i pozvao ih je u njegove prostorije da im objasni.

Zaposleni navode da u instituciji Zaštitnika građana nikada, od njenog osnivanja, do dolaska Pašalića na čelo, nisu snimani sastanci. Uz insistiranje na anonimnosti, ispričali su i da nema nikakvog dokumenta koji uređuje pitanje snimanja.

U Krivičnom zakoniku se navodi da je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine ako neko "neovlašćeno snima razgovor koji nije njemu namenjen" i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da pristanak na snimanje mora biti slobodan.

- Svako snimanje van toga nije dopušteno. Izuzetak su naravno snimanja, tajna i druga, koja na osnovu odgovarajućih zakonskih ovlašćenja i odluka suda obavljaju nadležni državni organi u krivičnim postupcima ili radi zaštite državne bezbednosti - kaže Šabić.

"Danas" piše i da je neovlašćeno snimanje samo deo nepravilnosti u radu Zaštitnika građana.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.