Izvor: Radio 021, 07.Apr.2019, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: Romi i dalje jedna od najugroženijih grupa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je da "uprkos tome što je država preduzela niz mera u prethodnoj deceniji u oblasti obrazovanja, zdravstva i dobijanja ličnih dokumenata, etnička distanca prema Romima se ne smanjuje".

Kako se navodi u saopštenju, Pašalić je povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, kazao da su "Romi i dalje jedna od najugroženijih grupa, koja se još uvek suočava sa teškim životnim uslovima i diskriminacijom u svakodnevnom životu".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
"Afirmativne mere u oblasti obrazovanja doprinele su povećanju broja visokoobrazovanih Roma i Romkinja, ali je izostala podrška u zapošljavanju, o čemu sve češće govore i pritužbe upućene Zaštitniku građana", rekao je Pašalić i dodao da su upravo "radno mesto i finansijska sigurnost najefikasniji načini osnaživanja romske manjine".

On je kazao da "većina romske nacionalne manjine i dalje živi u ekstremnom siromaštvu, kao i da se Romkinje udaju u ranom uzrastu, očekuju ih višestruke trudnoće u kratkom vremenskom periodu".

"Posebno zabrinjava finansijska i druga zavisnost od starijih članova porodice i partnera, kao i visok rizik od nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Celokupni razvoj romske dece u siromaštvu i neformalnim naseljima nosi sa sobom brojne rizike, a posebno zabrinjava činjenica da je većina njih osuđena da i dalje živi u začaranom krugu bede u kome su rođeni i njihovi roditelji", rekao je Pašalić i najavio da će u 2019. godini pripremiti Poseban izveštaj o sprovođenju Strategija za inkluziju Roma i Romkinja i na osnovu tih prikupljenih podataka uputiti preporuke za unapređenje položaja Roma.

Ministarstvo kulture: Moramo da brinemo o stvaranju jednakih uslova

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je Svetski dan Roma, kao najznačajnijeg praznika te nacionalne manjine u Srbiji i navelo da on treba da nas podseti da svaki dan moramo da brinemo o stvaranju jednakih uslova i poboljšanju života svih pripadnika manjinskih zajednica.

Kako se navodi u saopštenju, ministarstvo je navelo da se "intenzivno zalaže za razvoj i unapređenje položaja Roma u Srbiji".

"Od uvođenja projektnog sufinansiranja Ministarstvo podržava projekte i programe na romskom jeziku, odnosno projekte koji su namenjeni romskoj populaciji", navodi se u saopštenju i dodaje da broj podržanih projekata namenjenih informisanju te zajednice "raste iz godine u godinu, kao i iznos sredstava".

Ministarstvo je podestilo da je u 2018. godini za informisanje Roma izdvojeno 12 miliona dinara od ukupno 40 miliona dinara na Konkursu za informisanje nacionalnih manjina.

"Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da daje svoj doprinos osnaživanju i unapređenju položaja romske manjine u zemlji", navodi se u saopštenju i dodaje da je "veoma važno graditi bolju i jednako dobru budućnost za sve građane".

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.