Ombudsman: Najranjivije grupe Romi, stari, žene, deca, osobe sa invaliditetom, LGBTI populacija

Izvor: Radio 021, 09.Dec.2017, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: Najranjivije grupe Romi, stari, žene, deca, osobe sa invaliditetom, LGBTI populacija

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obeležava sutra, iz kabineta Zaštitnika građana Zorana Pašalića saopšteno je da su posebno ranjive grupe – žene i deca žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, Romi i Romkinje, starija i LGBT populacija.

"Oružani sukobi, unesrećene žrtve terorističkih napada i kolone migranata i izbeglica, skoro sedam decenija od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, predstavljaju najpotresnije slike savremenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sveta", navodi se u saopštenju.

Talas migranata i izbeglica su pojave iz tog talasa koje su vidljive i u Srbiji, navodi Pašalić i dodaje da se, osim toga, suočavamo i sa višegodišnjim problemima građana u ostvarivanju njihovih prava.

Najranjivije grupe su, ističe se, žene i deca žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, Romi i Romkinje, starija i LGBTI populacija.

"Nezaposlenost, ali i neispunjavanje obaveza poslodavaca prema zaposlenima čine njihov socijalni položaj nesigurnijim, posebno u susretu sa neefikasnom administracijom", rekao je Pašalić i dodao da je ostvarivanje imovinskih prava građana Republike Srbije i dalje praćeno dugotrajnim postupcima.

Iako je, stoji u saopštenju, u prethodnim godinama unapređen zakonodavni okvir od značaja za ostvarivanje i zaštitu prava deteta, Zaštitnik građana upozorava da su neophodne hitne i neodložne promene u načinu rada na prevenciji i zaštiti od nasilja, odnosno, obezbeđivanje adekvatnih resursa i dosledna primena zakona i propisa koji uređuju zaštitu žena od nasilja, u skladu sa preporukama Zaštitnika građana.

Osobe sa invaliditetom ukazuju na nedovoljnu razvijenost usluga, njihovu neravnomernu dostupnost i nedovoljnost, posebno usluge podrške za samostalni život i usluge personalne asistencije deci sa invaliditetom i pedagošku asistenciju. Zaštitnik građana je u saopštenju ukazao na značaj usvajanja novih zakonskih rešenja kojim će biti uspostavljena delotvorna manjinska politika, zasnovana na saglasnosti svih učesnika, nacionalnih manjina i društva u celini.

Zbog brojnih stereotipa i predrasuda i dalje nije obezbeđeno puno ostvarivanje prava LGBTI osoba u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, socijalne zaštite, pravnog uređenja istopolnih životnih zajednica i pravnih posledica prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta.

U saopštenju se podseća da je Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) posećivao institucije u kojima su smeštena lica lišena slobode i samo tokom ove godine upućeno je oko 300 preporuka.

"Položaj lica sa mentalnim smetnjama smeštenih u stacionarnim ustanovama je i dalje zabrinjavajući", ocenjuje Zaštitnik građana i dodaje da je zbog toga neophodno preduzeti konkretne korake u cilju odgovarajućeg zbrinjavanja i podrške ovim osobama.

"Slobodni, nezavisni i objektivni mediji neizostavna su i nezamenjiva osnova društva koje pretenduje da bude demokratsko i teži ostvarenju ljudskih i građanskih prava", zaključio je Pašalić.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.