Olbijeva Koza stiže u SNP

Izvor: Politika, 07.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olbijeva "Koza" stiže u SNP

U susret novoj pozorišnoj sezoni u Novom Sadu

Novi Sad – Nova pozorišna sezona u vojvođanskoj prestonici biće siromašnija za nekoliko premijera, jer novosadska pozorišta, umesto nekog novog Godoa na sceni, čekaju novac i bolja vremena.

O vremenu kada su Grad, Pokrajina i Republika s razlogom i neštedimice podržavali institucije kulture koje žive od „dasaka koje život znače”, Novosađani pričaju u aoristu i uzdaju se u čelnike teatara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da će im, kao do sada, podariti nekoliko premijera od kojih će im zastati dah.

„Politika” saznaje da novosadska pozorišna publika, svakako, neće biti ostavljena „na cedilu” i da joj, bez obzira na tešku finansijsku situaciju, naši teatri spremaju brojna iznenađenja.

Ovih dana trebalo bi da bude „prekomponovan”, ionako redukovan, plan za 149. sezonu u Srpskom narodnom pozorištu, koja počinje krajem septembra. Ranije je bilo najavljeno da će se na sceni naći komad „Nasrtaji na njen život”, po tekstu Martina Krimpa, u režiji Anđelke Nikolić i „Sati”, po romanu Majkla Kaningema, koji će na scenu postaviti rediteljka Milena Pavlović.

Trenutno se odustalo od saradnje sa rediteljima i iz Francuske, Nemačke i Mađarske, iz finansijskih razloga, i prednost je data „kućnim rediteljima”.

Za drugi deo sezone u planu su premijere iza kojih stoje reditelji Radoslav Milenković i Predrag Štrbac. Jedna od njih je „Opera za tri groša” Bertolta Brehta. „Karmina Burana” mogla bi da se nađe pred publikom sledeće godine, dok baletske premijere nisu predviđene.

Kako najavljuju iz našeg najstarijeg teatra, kada finansijski uslovi to dozvole, Gorčin Stojanović bi trebalo da na scenu postavi „Timona Atinjanina”, Dejan Mijač jedan od tekstova Marije Karaklajić, a Egon Savin Olbijevu „Kozu”. U upravi SNP-a tvrde da neće odustati od visokih umetničkih ambicija, ali da će prvenstvo imati predstave koje ne iziskuju velika materijalna ulaganja.

Pozorište mladih priprema tri koprodukcije, a, kako je najavio direktor tog teatra Zoran Đerić, sve bi trebalo da imaju premijeru u septembru. Sa trupom „Strada” radi se verzija „Magbeta”, pod radnim naslovom „Priča o Dankanu, Magbetu, Malkolmu...”, koju režira Đerđ Hernjak.

Pozorište mladih i trupa „Studio” pripremaju i projekat „Alegorija”, inspirisan Gogoljevim delima, iza kojeg stoje Aleksandra Pleskonjić i Jan Makan, a u koprodukciji sa Novosadskim novim teatrom, na scenu će biti postavljen komad „Norway Today” Igora Bauersime, u režiji Vesne Topalov.

Đerić je najavio da njegov teatar priprema i iznenađenja za najmlađe Novosađane koje bi već u septembru trebalo da obraduju „Tri praseta” Miloša Jakovljevića, u režiji Emilije Mrdaković.

Gotovi su lutke i scenografija, ali sve zavisi od rekonstrukcije Male scene. Naime, Pozorištu mladih je odobren projekat za obnovu Male sale i uskoro sledi raspisivanje konkursa za izvođača radova.

Prva premijera u novosadskom pozorištu biće Šekspirova „Bura”, u režiji Gabora Rusnjaka iz Mađarske. Direktor „Ujvideki szinhaza” Laslo Šandor kaže da je njena premijera predviđena za 18. septembar. Publika u ovom teatru može očekivati i „Cipelu od stakla”, po tekstu Ferenca Molnara.

Tu predstavu režiraće Radoslav Milenković, a ona će se na sceni naći polovinom novembra. Prema Šandorovim rečima, najveći projekat „Ujvideki szinhaza” u predstojećoj sezoni biće „Čovekova tragedija” Imrea Madača.

To je jedna od najčuvenijih mađarskih drama koja neopravdano nikada nije izvođena u jednom našem pozorištu. Kako najavljuje Šandor, režiraće je Kokan Mladenović, a premijerno će biti izvedena u januaru sledeće godine.

Publiku Novosadskog pozorišta na proleće očekuje i opereta Angera Žolta, a na kraju sezone i „poslastica” – avangardni komad, plesno pozorište, bez teksta, u režiji Zoltana Puškaša.

U Novom Sadu postoji i nekoliko nezavisnih pozorišnih trupa. U novosadskom Novom teatru sezona je počela premijerom „Putujućeg pozorišta Šopalović” Ljubomira Simovića, u režiji Nenada Gvozdenovića, čije je prvo izvođenje već bilo 27. avgusta, u Mokrinu, nakon čega se premijerno prikazivanje može očekivati i u Gimnaziji „Laza Kostić”, gde publika inače može da gleda predstave tog pozorišta.

„Brod teatar” ove godine krenuće plovnim putevima Vojvodine u septembru. Do tada će biti rekonstruisana njihova lađa, a kada se taj posao završi, kako najavljuje „kapetan” broda Ratko Radivojević, predstave plovećeg pozorišta moći će da se gledaju od Deronja do Amsterdama. Na prvu turneju „Brod teatar” krenuo je 2004. godine. Tri godine su izvodili komade Koste Trifkovića, a potom su na scenu postavljali dela Đorđa Pisareva.

Sada su se Radivojević i Pisarev oslonili na Jovana Steriju Popovića, „preveli” njegovu „Pokondirenu tikvu”, radnju premestili u sadašnje vreme, od Feme napravili muško i proizveli „Pokondirenog tikvana”. Dobar deo godine brod će biti ukotvljen u Novom Sadu, a na proleće bi mogao da krene i inostranim plovnim putevima. U saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novog Sada biće osmišljeni i drugi programi, poput koncerata, izložbi, književnih večeri i promocija.

Miloš Matić

[objavljeno: 08/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.