Ogromna rupa na gradilištu u Dositejevoj i dalje stoji

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2018, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ogromna rupa na gradilištu u Dositejevoj i dalje stoji

Iako je, po nalogu građevinske inspekcije, investitor "Astra plan", imao rok do 28. avgusta da zatrpa ogromnu rupu na gradilištu u Dositejevoj 9, pored kuće čiji je zid urušen, taj rov i dalje stoji.

Stanari, koji su u međuvremenu iseljeni odatle, ističu da sumnjaju da će investitor uopšte i ispuniti svoju obavezu, jer do sada ni jedan dogovor nije ispoštovan.

"Koliko je nama poznato, krajnji rok da zatrpa rupu na gradilištu je bio utorak, 28. avgust >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ", kaže Andrea Hofman, jedna od stanarki. "To je trebalo da se uradi ručno, jer se bager ne sme koristiti zbog mogućnosti da se izazove novo urušavanje zida. Ostala sam ovde, ali razmišljam da se sa porodicom preselim u hotel gde nam je Grad obezbedio smeštaj", dodaje ona.

Na ulaznu kapiju u kuću sa brojem 11 Građevinska inspekcija je u petak stavila upozorenje da je to mesto "opasno po život zbog obrušavanja". I pored toga, nekolicina stanara je tu ostala na sopstvenu odgovornost.

"Ja sam u desnom delu kuće koji nije oštećen, i potpisala sam papir da na svoju odgovornost tu ostajem. Živim tu kao podstanar i smatram da ne treba da idem u hotel. Ostaću dokle god budem mogla", kaže druga stanarka, Snežana Paunović.

Većina stanara se već nekoliko dana nalazi u hotelima "Park" i "Novi Sad". Porodicama koje su ostale bez krova nad glavom, usled rušenja zida zbog nelegalnih građevinskih radova firme "Astra plan" na komšijskoj parceli, Grad je obezbedio smeštaj u hotelima za mesec dana, što bi trebalo da bude dovoljno vremena dok ne nađu podstanarske stanove koji će potom biti plaćeni novcem poreskih obveznika, odnosno sredstvima iz budžeta grada.

Novac iz budžeta grada će se izdvajati na osnovu isplate socijalne pomoći ugroženima, a svaka porodica će dobiti oko 110.000 dinara.

Gradonačelnik je 23. avgusta, nakon sastanka sa porodicama iz Dositejeve 11, izjavio da je građevinska inspekcija donela rešenje kojim se investitoru nalaže da zakopa rov koji je napravljen u Dositejevoj 9. Naveo je i da ima informacije da je investitor, nakon što je dobio dozvolu tužilaštva, bio na licu mesta sa veštacima kako bi se obavila procena i veštačenje šta treba da se uradi da bi se sanirala šteta.

Vučević je dodao i da ima informacije da policija i tužilaštvo vode postupak protiv investitora, ali da je to sve što zna.

Podsetimo, zid kuće u Dositejevoj ulici broj 11 obrušio se 15. avgusta, nakon što je investitor koji gradi zgradu na susednoj parceli krenuo sa kopanjem temelja. Tužilaštvo se o ovom slučaju divlje gradnje u kojem su uništeni domovi 12 porodica, nije oglasilo ni posle dve nedelje. Gradonačelnik je nakon prošlonedeljnog sastanka sa stanarima rekao da ne bi da komentariše rad pravosudnih organa, osim što je pomenuo da je "ovo slučaj u kojem treba da se pokaže da država neće dozvoliti divlju gradnju i da će odgovarati svako ko bude nelegalno izvodio radove".

Autor: 021.rs, Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.