Ogrejali se i Borani i Novosađani

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ogrejali se i Borani i Novosađani

NOVI SAD - Novosadska toplana počela je grejnu sezonu pa će tako Novosađani biti među prvima u Srbiji koji će dobiti grejanje, saopštilo je Javno-komunalno preduzeće "Novosadska toplana".

"Ponosan sam što će Novosađani biti među prvima koji će imati tople domove, i što će se prvi ogrejati u Srbiji, jer u Beogradu tek počinju tople probe, a ostale toplane u Srbiji, nažalost, još nemaju dogovorenu isporuku energenata i spremaju se za početak tek od 15. oktobra", istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je direktor Novosadske toplane Vladimir Jelić.

Kako su temperature spoljnog vazduha, izmerene u 21 čas tri večeri uzastopno, bile niže od 12 stepeni Celzijusa, prema važećoj Odluci o snabdevanju toplotnom energijom iz toplifikacionog sistema Novog Sada, stekli su se uslovi za početak grejne sezone.

Nakon uspešnih provera sistema i toplih proba u kojima je Novosadska toplana analizirala stanje svih postrojenja i prateće opreme, kao i vrelovoda i toplotnih podstanica, Novosadska toplana je tehnički spremna da pokrene svoje kotlove kako bi Novosađanima domovi bili topli, navodi se u saopštenju. Sistem Novosadske toplane je složen, te se isporuka toplotne energije neće odvijati po istoj dinamici za sve korisnike. Normalizacija isporuke toplotne energije će biti postepena i može potrajati nekoliko dana dok se sistem ne stabilizuje.

U Nišu tople probe

Javno preduzeće "Gradska toplana" u Nišu počela je sa toplim probama na

sistemu centralnog grejanja, rekla je portparol tog preduzeća Milena

Pavlović i dodala da je niška toplana spremna za predstojeću grejnu

sezonu koja zvanično počinje 15. oktobra. Pavlovićeva je rekla da će to

niško javno preduzeće, u slučaju poskupljenja gasa, zatražiti korekciju

sadašnjih cena grejanja. Nišlije sada plaćaju grejanje po 62,7 dinara

kvadratu, dok je cena grejanja poslovnog prostora 100,3 dinara.

Centralno grejanje u Nišu koristi oko 26.500 stambenih korisnika i oko

2.500 korisnika poslovnih jedinica, a ukupna dužina toplovoda iznosi oko

56 kilometara, prenosi Tanjug.

Novosadske toplane su zamolile stanovnike s područja nove i stare Detelinare za strpljenje i razumevanje, jer, iako je rekonstrukcija vrelovodne mreže u Ulici Ilije Birčanina završena i pre predviđenog roka, zbog punjenja sistema u tom delu grada, isporuka toplotne energije će početi kasnije, a njihovi domovi biće zagrejani u večernjim časovima.

Rekonstrukcija dela vrelovodne mreže u Ulici Ilije Birčanina je od velikog značaja za stanovnike Detelinare, jer će se zamenom stare i dotrajale vrelovodne mreže, za duži vremenski period, broj havarija svesti na minimum, a vreme za njihovo otklanjanje značajno skratiti, navedeno je u saopštenju.

Kragujevčani su se prvi u Srbiji ogrejali pre zvaničnog početka grejne sezone.

I Toplana u Boru započela je grejnu sezonu, sedam dana pre zvanične sezone. Prošle godine je grejna sezona kasnila skoro dva meseca. "Jutros su potpaljeni kotlovi, i već tokom dana Borani mogu očekivati grejanje", izjavio je v. d. direktora Toplane Živorad Petrović. On je rekao da na skladištu ima dovoljno uglja za početak grejne sezone, i da će Toplana, koja zagreva više od 95 odsto stambenih jedinica i preduzeća u gradu, isporučivati toplotnu energiju 24 sata neprekidno. "Dobavljači su nam garantovali redovnu isporuku uglja, što će nam omogućiti nesmetan rad i zagrevanje stanova bez prekida", rekao je Petrović, javlja Beta. On je dodao da u nekim delovima grada može doći do određenih kvarova i pucanja cevi, ali da će dežurne ekipe "Toplifikacije" neprekidno biti na terenu i otklanjati nastale probleme. Borska Toplana koristi ugalj kao energent.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.