Izvor: Radio 021, 24.Sep.2019, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučeno da se podignu spomenici Vudrou Vilsonu i junacima sa Košara

Na današnjoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, jednoglasno je usvojena inicijativa predsednika Aleksandra Vučića, u svojstvu građanina, da se u okviru Bulevara Vudroa Vilsona podigne spomenik u čast 28. predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Vudroa Vilsona.

Bulevar Vudroa Vilsona, koji će po svom otvaranju spajati Karađorđevu ulicu, čiji nastanak je započet još tokom 19. veka, i Bulevar vojvode Mišića, kojim dominira >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kompleks Beogradskog sajma, koji već nosi ime Vudroa Vilsona i koji simbolizuje kontinuirani progres Beograda, vezujući Kalemegdan, Savamalu, Savski amfiteatar i Beogradski sajam, inicijator Aleksandar Vučić smatra prikladnom lokacijom za podizanje spomenika predsedniku Vilsonu, čiji život i delo su ostali upamćeni po posvećenosti miru i prosperitetu, obrazložila je deo inicijative Andrea Radulović, predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada.

Ona je podsetila, saopštio je Beoinfo, da je na četvrtu godišnjicu objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austrougarskog carstva, 28. jula 1918. godine, predsednik Vilson doneo proglas obeležavanja ovog dana kao "Srpskog dana", u znak podrške, tada teško stradaloj srpskoj naciji.

Prošlo je više od 100 godina od kada se srpska zastava zavijorila u Beloj kući, a u svim crkvama pročitan Vilsonov "Proglas o srpskom narodu", podsetila je Radulovć. Podizanje spomenika Vudrou Vilsonu predstavljao bi znak zahvalnosti i poštovanja života i dela ličnosti koja je vrednovala i pomagala naš narod tokom i nakon Prvog svetskog rata, obrazložila je Radulović.

Tomas Vudro Vilson, dobitnik Nobelove nagrade za mir, tokom dva mandata na funkciji predsednika Sjedinjenih Američkih Država, dao je neizmeran doprinos ustanovljenju vrednosti mira i međunarodne saradnje.

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu Miodraga Rogana, akademskog vajara, za podizanje spomenika kojim se odaje počast pripadnicima vojske i policije Srbije koji su učestvovali u borbi na karauli Košare 1999. godine.

Idejno rešenje skulpture je autorsko delo Miodraga Rogana. Inicijator predlaže da spomenički tekst obuhvati 108 imena i prezimena poginulih boraca. Predlog Urbanističkog zavoda je da se spomenik postavi u park šumi "Bencio Buli", u kojoj je postavljen i spomenik heroju Milanu Tepiću, obrazložila je Radulović.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.