Izvor: Radio 021, 18.Sep.2019, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje osumnjičenom za krađu testova iz matematike

U Višem sudu u Beogradu danas je odloženo suđenje osumnjičenom za krađu testova iz matematike, u okviru polaganja završnih testova male mature.

Kako je za Insajder navela portparolka suda Tatjana Tešić, glavni pretres odložen je za 22. oktobar. "Glavni pretres je odložen jer advokat prethodno nije dobio optužni predlog pa mu treba vremena da se sa njim upozna", dodaje Tešić.

Kako je ranije Više javno tužilaštvo saopštilo, osumnjičeni I.S. tereti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se za krivično delo iz Zakona o tajnosti podataka i delo oduzimanja tuđe stvari iz Krivičnog zakonika.

Prema prvom krivičnom delu, kazna na koju I.S. može biti osuđen je od tri meseca do tri godine zatvora, dok je predviđena kazna za oduzimanja tuđe stvari od novčane kazne do šest meseci zatvora.

Podsetimo, test iz matematike u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda odložen je, jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom. Policija je dan kasnije uhapsila I.S. zbog sumnje da je iz štamparije u kojoj su štampani testovi, a u kojoj je zaposlen, ukrao test iz matematike i uslikao ga telefonom. Kako je tada saopšteno, on se sumnjiči da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji, u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom je ukrao test iz matematike.

Nakon toga je on, kako sumnja policija, otišao u toalet gde je test uslikao telefonom, a potom je taj primerak bacio u ve-ce šolju i uništio ga. Uslikane zadatke prosledio je ostalim učenicima i njihovim roditeljima.

Nakon što su testovi iz matematike procurili, osmaci nekoliko beogradskih škola, ali i njihovi vršnjaci u Nišu protestovali su ispred Ministarstva prosvete, zahtevajući poništavanje završnog ispita i upisivanje srednje škole prema uspehu iz osnovne škole. Jedan od zahteva bio je i smena ministra prosvete.

Šarčević je odgovarajući na pitanja novinara izjavio da je ponudio ostavku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, ali da su ga oni podržali. On je naveo i da zbog curenja testa iz matematike oseća moralnu odgovornost, ali da ne zna zašto bi podneo ostavku "kad je otkriveno šta je problem".

Autor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.