Odloženo suđenje Goranu Davidoviću

Izvor: B92, Beta, 23.Jul.2009, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje Goranu Davidoviću

Novi Sad -- Suđenje Goranu Davidoviću i još osmorici optuženih za napad na učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu oktobra 2007. odloženo je za septembar.

Odlaganje je usledilo zbog nedolaska dvojice optuženih i zahteva za izuzeće tužilaštva. Na suđenju se nisu pojavili Predrag Golubović (27) iz Priboja, kome nije uredno dostavljen poziv na suđenje, i Nedeljko Pešić, koji je na odsluženju vojnog roka i iz Vojske Srbije nije stigao odgovor na zahtev Okružnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suda da mu se odobri dolazak na suđenje.

Jedan od branilaca, Veselin Cerović, zatražio je izuzeće okružnog javnog tužioca, kao i zamenika, zbog, kako je naveo, sumnje u njihovu nepristrasnost. O ovom zahtevu odlučivaće Republičko javno tužilaštvo.

Ukoliko odgovor tužilaštva bude dostavljen do tada, glavni pretres održaće se 14. septembra.

Cerović, koji brani optuženog Predraga Milovanovića (27) iz Zemuna, naveo je da sumnja u nepristrasnost tužilaštva jer "zastupa optužnicu koja nema jasne i argumentovane razloge iz kojih bi proizašla osnovana sumnja da su optuženi izvršili krivična dela kojim se terete".

Tri osobe, među kojima i Goran Davidović, optužene su zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, dok su preostala šestorica optužena zbog nasilničkog ponašanja prema učesnicima antifašističkog skupa.

Davidoviću, Dolfu Pospišu (25) iz Veternika i Nedeljku Pešiću (22) iz Šapca sudi se jer su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Pored nasilničkog ponašanja, svoj trojici se stavlja na teret i da su salutirali nacističkim pozdravom, jer su prema oceni tužilaštva, podigli desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učenika antifašističkog skupa i time isprovocirali kasniji sukob.

Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su Radomir Dickov (34) iz Novog Sada, Uroš Stojanović (31) iz Beograda, Danijel Petrović (23) iz Novog Sada, Vladan Negovanović (23) iz Novog Sada, Predrag Milovanović i Predrag Golubović.

S obzirom na to da je Davidović u Italiji, gde je jedno vreme bio i u ekstradicionom pritvoru jer se u Srbiji nije odazvao na odsluženje jednogodišnje zatvorske kazne zbog istog krivičnog dela, njemu se sudi u odsustvu.

Davidovićev branilac Dragoljub Barjamović rekao je novinarima da je kontaktirao sa svojim klijentom i da mu je obećao "da će gledati da dođe u Srbiju i dokaže svoju nevinost".

Barjamović je rekao da Davidović očekuje i da će uskoro biti okončana procedura oko njegove ekstradicije iz Italije.

Iako je bilo najava da će se u odsustvu suditi i Dolfu Pospišu, jer je bio u bekstvu i nije saslušan tokom istražnog postupka, on je u međuvremenu uhapšen i prisustvovao je prvom pojavljivanju pred sudom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novo suđenje Davidoviću

Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2009, 01:05

NOVI SAD - U novosadskom Okružnom sudu u četvrtak će biti održano novo suđenje vođi organizacije Nacionalni stroj Goranu Davidoviću za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, potvrđeno je juče u tom sudu...Davidović je ranije pravosnažno osuđen za isto...

Nastavak na Glas javnosti...

Davidoviću se sudi u odsustvu

Izvor: RTS, 23.Jul.2009

Suđenje Goranu Davidoviću i još osmorici osoba optuženih za napad na učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu 2007. godine odloženo je za 14. septembar zbog nedolaska dvojice optuženih i zahteva za izuzeće tužilaštva. ..U Okružnom sudu u Novom Sadu danas je trebalo da počne suđenje...

Nastavak na RTS...

Odloženo sudjenje Davidoviću

Izvor: S media, 23.Jul.2009

Sudjenje Goranu Davidoviću (34) i još osmorici osoba optuženih za napad na učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu 7. oktobra 2007. godine odloženo je za 14. septembar zbog nedolaska dvojice optuženih i zahteva za izuzeće tužilaštva. ..Na sudjenju se nisu pojavili Predrag Golubović (27)...

Nastavak na S media...

Suđenje Davidoviću odloženo, odbrana traži izuzeće tužilaštva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2009

NOVI SAD - Suđenje Goranu Davidoviću i još osmorici optuženih za napda na učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu 7. oktobra 2007.godine odloženo je za 14. septembar zbog nedolaska dvojice optuženih i zahteva za izuzeće tužilaštva...Branilac optuženog Predraga Milovanovića, Veselin...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.