Izvor: Radio 021, 25.Okt.2020, 18:01

Odeća za pse - moda ili potreba?

Kako dolazi hladnije vreme, većina vlasnika pasa počinje da primećuje manje promene u njihovom ponašanju, kao što su sklonost sedenju bliže radijatorima i da više osećaju hladnoću kada su napolju.

Zbog toga se mnogi vlasnici pitaju da li psima treba kaputić ili neka druga odeća kada izlaze kako bi im bilo manje hladno.

Iako nije svakoj rasi potrebna odeća, mnogi psi mogu imati koristi od dodatnog sloja zaštite. Niz faktora će odrediti da li je jaknica dobra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ideja za psa, uključujući starost, vrstu krzna, rasu, nivo aktivnosti i mesto gde živi.

U vrlo blagim zimama malo pasa će bizti potrebna jakna ili druga zaštita od hladnoće, iako kišni ogrtač može pomoći nekima. Generalno govoreći, ako spoljašnja temperatura ne pada ispod zamrzavanja, velika većina rasa je sigurna.

Međutim, svaki pas je drugačiji i važno je posmatrati kako se ponaša na hladnoći.

Ako su psi kratkodlaki i s malo mesa na kostima, verovatnije je da će osećati hladnoću znatno više od pasa s gustim krznom.

Ako ste se odlučili da vaš pas dobije dodatnu zaštitu zimi, razmislite o onome šta mu je zaista potrebno. Postoje vodootporne jakne koje nude zaštitu od vetra, ali ne i mnogo toplote.

Počnite s najboljim kaputom koji možete da pronađete (i priuštite), jer je takođe važno osigurati da se pas ne pregreje. Vodootporni kaputi bolji su od upijajućih tkanina jer čak i ako ne padne kiša, psu je ugodno.

Konačno, ako vaš pas ima tanke jastučiće na šapama, vrlo je verovatno da će hodanje po snegu i ledu, a posebno ako je pospipana i so, biti neugodno i čak može potencijalno ugroziti njegove krvne sudove. Zbog toga bi možda trebalo da razmislite i o noekoj zaštiti za šape. Možda izgleda i blesavo, ali će vašem psu mnogo značiti.

Autor: Index/021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.