Odbio zahvalnicu Ministarstva ekologije: Svi ćute za pare

Izvor: Radio 021, 06.Jun.2018, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbio zahvalnicu Ministarstva ekologije: Svi ćute za pare

Aleksandar Jovanović iz Saveza mesnih zajednica na Staroj planini odbio je da primi zahvalnicu Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Kako pišu Južne vesti, Jovanović je juče, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, odbio da primi zahvalnicu Ministarstva, jer kako kaže, svoj posao nisu završili, pa i dalje stoji pretnja da ono što se desilo Rakitskoj reci može da se desi i rekama na Staroj planini.

"Ministarstvo građevine izdaje dozvole, oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se pozivaju na prostorne planove grada, koji su u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom o zaštiti životne sredine, protivno mišljenju Zavoda za zaštitu prirode. Oni to krše i svesno rade na tome da privatniku u ruku daju vodu i male reke da bi zaradili velike pare, a da nas ostave bez vode. Proizvodi se zanemarljiva količina energije, ali je reč o dobroj količini novca", kaže Jovanović.

Po njegovim rečima, Savez mesnih zajednica ima podršku ministra Gorana Trivana, koji je i juče ponovio da se protivi izgradnji malih hidroelektrana na Staroj planini i naglasio da ili će biti zaštićenih područja prirode ili će biti mini-hidroelektrana.

"Ministar nema moć da se suprotstavi gospođi Mihajlović koja vodi tu priču i zajedno sa državnom sekretarkom Aleksandrom Damnjanović štanca dozvole za izgradnju malih hidrocentrala. Trenutno nestaje 10 reka, uglavnom u zaštićenim područjima. Ona je ta koja se pita, finalni potpis je Ministarstva građevinarstva", naveo je Jovanović.

On smatra da postoji pretnja da Pirot ostane u budućnosti bez pijaće vode, a da oni u svojoj borbi nemaju podršku gradonačelnika Pirota Vladana Vasića.

"Reč je o malim vodotokovima, planinskim rekama, pritom je to pijaća voda. Pirotu preti da ostane bez vode, on se snabdeva vodom sa tog terena. Vladan Vasić nije hteo da nas primi, nas svoje sugrađane. Jedino gradonačelnik ćuti, igrnoriše nas, on zna zašto ćuti, a pritom je on Staroplaninac koji je odrastao na toj vodi", rezigniran je Jovanović.

Na koktelu u Botaničkoj bašti, kako kaže, "bila je prisutna cela svita, sve je bilo organizovano u američkom fazonu, sve je bilo spakovano i sve je bilo super, tako da su se svi lepo proveli".

"Cela ekipa koja živi od zaštite životne sredine, zaposleni u državnim institucijama ili društva koja se bave ekologijom, uglavnom su svi bili tu da bi ćutali, neko za manje neko za veće pare", navodi Jovanović.

Autor: Južne vesti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.