Odabrano ime za Prvo policijsko književno veče

Izvor: Radio 021, 24.Feb.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odabrano ime za Prvo policijsko književno veče

Kako je u toku prijavljivanje na konkurs za učešće na "Prvoj međunarodnoj policijskoj književnoj večeri", Radio 021 je pozvao slušaoce da dodele adekvatno ime ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

Novosađane je definitivno najviše inspirisala boja uniforme policajaca pa su tako stizali predlozi da policijsko književno veče treba da se zove: "Plave balade", "Noći u plavom", "Modro veče", "50 nijansi plave", "Plava proza u inteligentnoj nemaštini", "Plave moći u satenu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Rapsodija u plavom", "Prozno veče plavih bluza", "Duboko plavetnilo", "Plavo lice zvuči poznato", "Plavi blam", "Poezija u plavom", "Plavi krug", "Plavo pero", "Plavi orekestar"...

Povela se i diskusija oko toga kako će ova manifestacija izgledati, da li će stvarno svi policajci nastupati u uniformama, a ako hoće koji će čin imati prednost u predstavljanju pred publikom.

Međutim, ono što je takođe zagolicalo maštu slušalaca Radija 021 je i dilema kada zapravo policajci pišu pesme. Da li za vreme radnog vremena, nakon hapšenja ili legitimisanja, ili pak u osami, kod kuće u kupatilu, daleko od očiju sveta.

U skladu sa aktivnostima čuvara reda, predlozi za ime njihove književne večeri su se nizali: "Kod raspevane marice", "Postupi po naređenju poezije!", "Policijski čas", "Pišem kazne, al pišem i stihove", "Nemoguća misija", "Sumnjivo lice", "Oda revoluciji",  "Tajna upletenih reči", "Poetski radar", "Sve će to narod pomlatiti", "Elektronska ispovedaonica", "Zaštićeni besede", "Udri kolega", "Milost na hartiji", "Imaš pravo da ćutiš", "Međunarodna poezija u činovima", "Ja diktiram a ti piši", kao i mnogi drugi.

Gruba spoljašnjost i umetnička duša

U studiju Radija 021 vodila se prava polemika koliko je zapravo teško biti policajac koji po službenoj dužnosti mora da bude strog i uzdržan, ali kako se ispostavlja, ispod njihove grube spoljašnjosti neretko se kriju nežne umetničke duše, koje pišu poeziju i prozu.

Ali ipak su stereotipi koje imamo prema pripadnicima policije dominirali pa je tako njihovo osnovno oruđe za rad - pendrek, bio srž većine predloga za policijsko književno veče: "Pero od pendreka ubojitije", "Pendrek i lizalice", "Šapati jednog pendreka", "Pendrek i zvuci", "Penkalo je jače od pendreka", "Pendrek piše srcem", "Pendrekovi monolozi", "Pendrekanje na papiru", "Od pendreka do duše"...

Međutim, kako su na kraju krajeva policajci čuvari zakona, bilo je i predloga na ovu temu: "Zakon u desetercu", "Slovo Zakona", "Red, zakon i osećanja", "Gospoda ispred zakona umetnosti". Pobedu na današnjem "takmičenju" odneo je ipak predlog da se policijsko književno veče zove "Zločin i kazna", što simbolizuje srž profesije kojom se ovi hrabri, a nežni momci bave.

Pobednica je dobila poklon večeru u restoranu "Roža Forum".

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.