Od slova Z ostale samo fleke, Exit počinje, spremite se na detaljan pretres i dobro zezanje (FOTO, VIDEO)

Izvor: Luftika.rs, 07.Jul.2022, 18:06

Od slova Z ostale samo fleke, Exit počinje, spremite se na detaljan pretres i dobro zezanje (FOTO, VIDEO)

Stigao je taj famozni četvrtak, 7. jul, kada počinje još jedno izdanje Exit festivala.
U gradu se već danima oseća festivalska atmosfera, iako je ove godine izostalo zagrevanje na Trgu slobode, u vidu besplanih koncerata za Novosađane i njihove goste, koje je nekih ranijih godina znalo da prethodi festivalu.
Dosta čudno, s obzirom da je naš grad ove godine Evropska prestonica kulture, pa je to bila idealna prilika da sve sugrađane i posetioce obraduju dodatnim kulturnim sadržajima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << /> Ako ništa drugo, organizatori su standardno ukrasili centar grada raznobojnim zastavama izvođača koji nastupaju na ovogodišnjem izdanju festivala, što svakako doprinosi karnevalskoj atmosferi, koje će svakako narednih dana biti na našim ulicama.
Prošetali smo se i proverili za vas kako izgleda grad uoči prvog dana Exita.
Slova Z su prefarbana, kej i fasade izgledaju kao pravo ruglo Za početak, gotovo sva famozna slova Z (u znak podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu ili specijalnoj vojnoj operaciji – kako god želite), kojima su zgrade i putevi na prilazima tvrđavi bili išarani, su prefarbana.
Od organizovane akcije „vrednih noćnih molera“ ostale su samo grozne fleke, koje izgledaju kao zakrpe, koje su ostale da ruže fasade novosadskih zgrada (koje ni pre nisu bile u sjajnom stanju), kao i  puteve, kej i most.
 
Na svu sreću, od njihovih ruku ostale su pošteđene obnovljene fasade u Gradiću, jer zaista bi bilo porazno da su stradale tek pošto su, nakon višedecenijske zapuštenosti, dovedene u red.
Foto: Luftika Od čitave „akcije“, ostalo je tek poneko, zaboravljeno Z, pored osnovne škole „Đorđe Natošević“, ili kod kontejnera u dnu Štrosmajerove ulice, a interesantno je što vrednim farbarima promaklo ni da okreče drvo.
Šta reći, osim – žali bože farbe, jer ovaj deo grada sada zaista izgleda kao pravo ruglo.
U međuvremenu je i novosadski gradonačelnik Miloš Vučević najavio da očekuje da policija otkrije počinioce, kao i da bi trebalo da postoje snimci sa gradskog sistema video-nadzora, prenosi 021.
Pa, da vidimo i to čudo.
Gde i kada možete preuzeti festivalske narukvice i kupiti jednodnevne karte U svakom slučaju, na mostu nema gužve, prilično je mirno, kao i u Podgrađu tvrđave, jedino su tu putari koji sređuju prilaze i lokalni preduzetnici koji postavljaju frižidere u kojima će izložiti pivo i ostale hladne napitke.
Ne sumnjamo da će već u ranim popodnevnim časovima biti zainteresovanih posetilaca koji će želeti da vrućinu današnjeg dana saperu istim, kao i da dodatno poboljšaju raspoloženje, pre nego što prođu kroz festivalske kapije koje se otvaraju u 19 časova.
Svoje karte ste već od utorka mogli da zamenite za festivalske narukvice, na tri standardna punkta – u centru grada, na Trgu slobode, u Exit kampu na Štrandu i u podnožju Petrovaradinske tvrđave, preko puta Lovotursa, od 12 do 22 časa.
Foto: Luftika Naravno to možete učiniti i danas, od 12 do ponoći, na prva dva zamenska mesta, dok će punkt kod Petrovaradinske tvrđave raditi od 10 do 3 ujutro, koji će narednih dana funkcionisanisati kao jedino mesto gde možete preuzeti narukvice.
Kada zamenite vaše karte, festivalska narukvica se stavlja na levu ruku i omogućava jedan ulazak na tvrđavu u periodu od 19 do 3 sata ujutro, a nakon tog vremena neće biti dozvoljen pristup festivalu.
Inače, četvorodnevnih karata više nema u prodaji, a jednodnevne festivalske ulaznice možete kupiti preko gigstix mreže, ili na punktu u podnožju Petrovaradinske tvrđave. Njih nije potrebno zameniti za narukvice.
Detaljan pretres, oružje i ilegalne supstance zabranjeni Organizatori, kao i uvek apeluju na posetioce da na festival dođu ranije, pošto se uvek na ulazima stvaraju velike gužve.
Inače, interesantno je da je Exit jedini veliki evropski festival na kojem policija, pored standardnog obezbeđenja džepira i proverava posetioce, neretko i sa psima obučem za traženje droge.
To stvarno nigde drugde nismo videli, a posetili smo brojne festivale širom starog kontinenta.
Na festival, naravno, nije dozvoljeno unošenje ilegalnih supstanci poput droge i opijata, kao ni pića ni hrane kupljenih van granica festivala.
Naravno, bilo kakva vrsta oružja nije dozvoljena, kao ni selfi stikovi ni GoPro kamere, ni veliki kišobrani kojima biste mogli nehotice povrediti ostale posetioce.
Foto: Tanjug via AP Photo/Darko Vojinovic (ilustracija) Vaše kućne ljubimce moraćete da ostavite kod kuće, jer im nije dozvoljen pristup, a zaboravite i na dezodoranse i parfeme, kao i bilo kakve transparente sa govorom mržnje. Imajte kod sebe uvek neki identifikacioni dokument.
Ono što možete uneti je ranac, kape, naočare za sunce, male kišobrane (mada je kabanica u slučaju nevremena daleko praktičnija), upaljače, cigarete (uključujući i elektronske), kao i kapi za čišćenje kontaktnih sočiva.
Posebno obratite pažnju na lekove koje nosite, da ne biste imali problema na ulazu. Lekovi se mogu uneti u originalnom pakovanju i doktorski izveštaj, a dijabetičari za insulin moraju imati dijabetičarski buklet i lična dokumenta.
U svakom slučaju, pripremite se na detaljan pretres, izvrtanje džepova, ranaca, pa čak možda i grudnjaka, i budite dovoljno pametni da ne unosite ilegalne supstance na festival.
Em je štetno po vaše zdravlje, em možete zaraditi visoke novčane kazne, pa čak i zatvor.
Kamp, program, plaćanje na festivalu, hrana i piće Kapacitet festivalskog kampa ove godine iznosi 4.000 ljudi, nalazi se na Štrandu, a posetioci su već uveliko počeli da šire svoje šatore. Ne brinite, prijava i odjava je moguća tokom čitavog dana, 24 časa, a recepcija će raditi do 12. jula
Program festivala možete ispratiti na bilbordima, sa tačnom satnicom, koji će biti postavljeni širom tvrđave, a možete ga pokupiti i u štampanom izdanju na info pultovima.
Međutim, verovatno je najjednostavnije da skinete festivalsku aplikaciju, koja je zaista dobra i sadrži sve potrebne informacije koje vam mogu biti od značaja. Možete je preuzeti na ovom linku, a optimizovana je i za android i IOS operativne sisteme.
Za plaćanje hrane i pića na tvrđavi, već nekoliko godina je neophodna festivalska kartica, koju možete preuzeti na više lokacija na festivalu i u samom kampu.
Foto; Luftika, ilustracija Naš savet vam je da to učinite odmah na ulasku kako biste izbegli čekanje u redovima. Nepotrošena sredstva je moguće povratiti u svakom trenutku, na za to predviđenim mestima, ali je neophodno da to učinite na festivalu, jer naknadni povraćaj neće biti moguć.
Inače, hranu standardno možete kupiti u Foodlandu, koji se nalazi na brdu iznad glavne bine, kao i na putu prema Dens areni i na potezu između rege stejdža i fjužn bine.
Za piće ćete se lako snaći, jer su brojni šankovi „razbacani“ po celom festivalu, ima ih na svakom stejdžu, a na najvećim binama, na kojima vlada i najveća gužva – i više njih.
Ukoliko vam zatreba lekarska pomoć, za zdravlje posetilaca su sve četiri noći zadužene brojne lekarske ekipe, a tu su i ostale hitne službe koje, pored redara, brinu o bezbednosti posetilaca.
Izbegavajte dolazak automobilom, uvedeni vanredni polasci brzog voza Parkinga kod samog ulaza na tvrđavu nema, pa vam savetujemo da ne dolazite automobilom, a brojne ulice tokom trajanja festivala biće zatvorene, posebno one u Podgrađu od 17 časova do 8 ujutro narednog dana. Zato je najbolje da se prošetate, ili dođete taksijem.
Treba napomenuti da su, radi lakšeg dolaska posetilaca na festival, uvedeni dodatni polasci brzog voza koji saobraća na liniji Beograd – Novi Sad, a svaki će stajati na stanici u Petrovaradinu.
Iz Beograda će specijalni polasci kretati u 23, 24 i 1 čas posle ponoći, dok će iz Novog Sada vanredni polasci kretati od 1 i 30 na svakih sat vremena sve do 4 i 30 ujutro.
Za kraj teba naravno reći šta vas očekuje na festivalu…
Zvezde elektro scene, žestoke gitare i regionalni izvođači Na ovogodišnjem izdanju publika će standardno moći da uživa u najvećim zvezdama elektronske scene, koje predvode čuveni didžej i producent Calvin Harris, Afrojack, Jax Jones, Maceo Plex, Boris Brejcha, Artbat, Monolink i Adam Beyer koji će sa Enricom Sangiulianijem imati B2B set, kao i mnogi drugi.

Tu je naravno i Iggy Azalea, koji će publiku razgaliti sa svojim komercijalnim hip-hop zvukom, dok će ljubitelji gitara i melanholije na glavnoj bini moći da uživaju uz čuvenog  Nick Cave-a and The Bad Seeds, koji se trijumfalno vraćaju na Đavu.
Ljubitilje žešćeg zvuka imaće priliku da uživaju uz Napalm Death, Sepulturu, Discharge, Exploited, Undertones, Moscow Death Brigade, Marky Ramone-a i čuvene nemačke treš metalce Tankard.

Naravno, tu su i sjajni izvođači domaće i regionalne muzičke scene, koje predvodi naša predstavnica na pesmi Evrovizije Konstakta, Senidah, Paraf, DLM, Marčelo, Brkovi, Prti Bee Gee, Ortodox Celts, Mimi Mercedes, Sajsi Mc, Bojana Vunturišević, Smoke Mardeljano, kao i stotine drugih.

Gotovo je nemoguće pobrojati sve sadržaje i izvođače, jer je program zaista raznovrsan i treba dobro isplanirati vreme, kako biste na festivalu uspeli da pogledate makar delić toga što vas interesuje.
Nemojte, naravno, zanemariti manje bine, na kojima je uvek odličan provod, dok iščekujete omiljenog hedlajnera, poput rege i latino stejdža ili sajlent diska.
Foto: Luftika Zato, obucite udobnu obuću, nabacite dobru kondiciju i osmeh i spremite se za opak provod na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Obavezno ponesite i kabanicu, jer se najavljuje nestabilno vreme, posebno tokom drugog festivalskog dana, a svi dobro znamo kakva se kvalitetna kaljuga stvori na tvrđavi kada pada kiša, tako da mislite o tome.
Pamet u glavu i dobar provod!
Dobrodošlica: Putevi za Exit festival obeleženi slovom „Z“

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.