Izvor: Radio 021, 15.Jul.2019, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od oportuniteta 470 miliona dinara za 150 projekata od javnog značaja

Vlada Srbije usvojila je predlog da sa 470 miliona dinara, sakupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, bude finansirano 150 projekata od javnog značaja, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Zahvaljujući sredstvima prikupljenim po osnovu oportuniteta, za 22 projekta iz oblasti socijalne zaštite odobreno je 69.971.817 dinara, dok je za obrazovne ustanove – 65 škola i vrtića izdvojeno - 142.111.901 dinara.

U oblasti zdravstva na 35 ustanova raspoređeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 181.047.533 dinara, dok je u oblasti kulture 11 projekata dobilo 50.646.210 dinara.

Sedam ustanova i udruženja za podršku osobama sa invaliditetom dobilo je 8.417.605 dinara, a 17.804.934 dodeljeno je za preostalih 10 projekata na konkursu. Ministarstvo pravde do sada je sprovelo četiri ovakva javna konkursa, a od 2016. do sada dodeljeno je više od 1,6 milijardi dinara.

Među dobitnicima sredstava ove godine su i Narodno pozorište u Beogradu, Univerzitetska dečja klinika u Beogradu, Udruženje roditelja dece obolele od raka "Nurdor", Zadužbina Ilije M. Kolarca i GAK "Narodni front" Beograd.

Realizacijom tih projekata bitno će biti ojačani zdravstveni kapaciteti širom Srbije, poboljšana infrastruktura u sistemu obrazovanja, pružena dodatna podrška socijalnim ustanovama i unapređen kulturni potencijal države. Sve konkurse je sprovela Komisija Ministarstva pravde, sačinjena od relevantnih institucija, a Ministarstvo pravde kontinuirano sprovodi nadzor nad realizacijom projekata, navedeno je.

Oportunitet je odlaganje krivičnog gonjenja za krivična dela za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. Ukoliko javni tužilac učiniocu krivičnog dela, kao obavezu, odredi uplatu novčanih sredstava po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, ta sredstva se uplaćuju na jedinstveni račun i za njih se raspisuje javni konkurs za projekte od javnog interesa.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Školama i bolnicama sa juga novac od oportuniteta doneće novu opremu

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jul.2019, 09:33

Novac od oportuniteta - odlaganja krivičnog gonjenja, sakupljen je i podeljen po projektima, a 37,2 miliona otišlo je na jug. Škole i biblioteke u Leskovcu, Prokuplju, Lebanu i drugim mestima dobiće nov nameštaj za učionice, a bolnice neophodnu opremu...Opšta bolnica u Aleksincu napraviće jedinicu...

Nastavak na JužneVesti.com...

Bolnicama i školama pomoć od 470 miliona

Izvor: Večernje novosti, 16.Jul.2019

Ministarstvo daje novac od odlaganja krivičnog gonjenja. Od ukupnog broja, 22 projekta su iz oblasti socijalne zaštite OD novca prikupljenih iz oportuniteta, na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, ove godine će 150 projekata od javnog interesa, prijavljenih na konkursu Ministarstva...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.